Hlavní obsah

Tabletky na covid v prvních nemocnicích

V pátek ráno dorazilo do Česka 14 400 balení antivirotika molnupiravir (Lagevrio), které snižuje riziko těžkého průběhu covidu a úmrtí u rizikových skupin o 30 procent, byť původní odhad byl o něco vyšší.

Foto: Reuters

Přípravek molnupiravir

Článek

S rozvozem začala distribuční společnost Phoenix, lékárenský velkoobchod, včera. Jednou z prvních nemocnic, která balení převzala, byla FN v Motole.

„V tuto chvíli máme k dispozici 20 dávek. Od pondělka bude určitě možné balení vydávat,“ doplnila mluvčí nemocnice Pavla Danková. Na žádanku od lékaře budou léky dostupné ve 110 nemocnicích. Jde o tatáž místa, kde se podávají infuze monoklonálních protilátek.

Tablety jsou určeny pro obdobné skupiny, jako je tomu u protilátkových léků, tedy pro starší 65 let bez dalších onemocnění a pro chroniky s vybranými onemocněními. Kritérií je více a lékaři by s nimi měli být obeznámeni. Vhodná není léčba například pro těhotné, kojící a děti.

Merck nás nespasí. Účinnost jeho tablet proti covidu je 30 %, léčba vyjde na 15 tisíc

Domácí

Tabletky na domácí užívání může předepsat praktický lékař nebo ambulantní specialista. Léčba molnupiravirem probíhá pět dní a spočívá v užití nejvýše 40 tablet, dvakrát denně 2–⁠4 tobolky po dvanácti hodinách. Klíčové je nasadit kúru včas, nanejvýš sedmý den od prvních projevů covidu. Nutné je také potvrdit infekci testem na covid.

Vedle tabletek, které mohou pacienti užívat doma, jsou pro včasnou léčbu covidu v Česku dostupné koktejly protilátek podávané v nemocnicích.

Slíbeno 100 tisíc dalších tablet 

Ministerstvo zdravotnictví objednalo i další pilulky proti covidu (Paxlovid) od firmy Pfizer. Podle předběžných výsledků klinických testů snižuje tento přípravek riziko hospitalizace či úmrtí po nákaze o téměř 90 procent. Dorazit mají balení příští rok. Domluveno bylo podle bývalého mluvčího resortu zdravotnictví Daniela Köppla předběžně 100 tisíc dávek na celý příští rok. „Čtvrtina by měla přijít v prvním čtvrtletí,“ upřesnil.

EMA odsouhlasila léčbu novým lékem proti covidu

Zahraniční

Užití tohoto přípravku doporučila před pár dny i Evropská léková agentura (EMA), byť ještě nedokončila úplné přezkoumání za účelem schválení regulačními orgány. V podobném režimu přistoupila EMA k molnupiraviru.

Přislíbeno bylo ještě do konce tohoto roku i dodání několika tisíc dávek koktejlů protilátek regn-cov2, o které byl během podzimu mimořádný zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám