Hlavní obsah

Klausová opustí dozorčí radu dvou podniků

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První dáma České republiky - Livia Klausová - se kvůli své nové roli rozhodla odstoupit z postů v dozorčích radách České spořitelny a Závodů na výrobu vzduchotechnických zařízení (ZVVZ) v Milevsku.

Foto: archiv resortu Valachy

Soutěž o nejlepší sýr se letos ve Velkých Karlovicích koná poprvé.

Článek

 "Hodlám své působení ukončit," oznámila včera manželka prezidenta v rádiu BBC. Podle internetového výpisu z obchodního rejstříku byla Klausová v obou někdejších státních podnicích místopředsedkyní dozorčí rady.

Klausová připomněla, že její členství v dozorčích radách není v rozporu se zákonem. "Je to jedna z otázek, kterou já jsem si kladla sama," poznamenala s tím, že to pro ní rozhodování bylo těžké. "Já jsem vždycky tvrdila, že jsem neprovedla nic zlého, že jsem pracovala, myslím si, velmi pilně a aspoň jak říkají ostatní, i znale v těchto dvou dozorčích radách."

Manželství je především o důvěře

Po práci ve firmách se první dámě podle jejích slov bude stýskat, uznává ale, že by na ni neměla čas. Klausová také odpovídala na otázky spojené s loňskou milostnou avantýrou svého muže, kdy se v bulvárním tisku objevil Václav Klaus po boku mladé blondýnky. Budoucí prezident později přiznal, že "šel na červenou".

"Lhala bych, kdybych říkala, že je to příjemná věc. Příjemná věc to není, protože je to o té důvěře a ta, když se trošku otřese, tak to není dobré v žádném manželství. Ale jinak je to pryč," komentovala to včera Klausová. Manžel podle jejích slov získal zpět důvěru. Nechtěla však prozradit čím.

Radit se bude možná i s Havlovou

První dáma mimo jiné nevyloučila, že se bude radit se svou předchůdkyní Dagmar Havlovou. "Hovořili jsme spolu na slavnosti na Pražském hradě a vzpomínali jsme na to, že když ona nastupovala úřad, tak přišla ke mně coby ženě premiéra a hovořili jsme o tom, co všechno to obnáší. Teď samozřejmě nabídla, že kdybych chtěla vědět, co obnáší tato druhá role, že se na to můžeme sejít," uvedla Klausová.

Livia - smírčí soudce

Klausová žehlila někdejší roztržku mezi svým manželem a exprezidentem Havlem právě ohledně role první dámy. Loni v březnu Klaus v magazínu Práva poznamenal, že manželka hlavy státu by si neměla "zničehonic hrát na hlavní postavu dobročinné sféry". Havel to pak v Právu označil za útok proti své bývalé i současné ženě. "Pane předsedo, nechte mou rodinu na pokoji, ať už se tím myslí klidný pobyt v nebi nebo slavný ,klid na práci´ pro živé," vzkázal Havel. Klaus následně kontroval, že Havel trpí "paranoiou".

"V tu chvíli, kdy (Klaus) odpovídal, tak to vůbec nebylo namířeno vůči první dámě. Odpovídal tak, jak si to představuje do budoucna a ne do minula. Můj muž myslel spíš na to, jak bych si to představovala já," řekla včera Klausová a dodala, že je toho názoru, že každá první dáma je jiná.

Reklama

Související články

Prezident Klaus se již zabydluje na Hradě

Nově zvolený prezident Václav Klaus se již začal na Pražském hradě zabydlovat. Za svou provizorní kancelář vybral úřadovnu, která byla součástí pracovny T. G....

Stovky lidí slavily Klausovu inauguraci

Několik stovek lidí slavilo na Hradčanském náměstí inauguraci prezidenta Václava Klause. Praha uspořádala na počest nové hlavy státu lidovou veselici. Lidé...

Na Hradě padaly i facky

Drobné nekrvavé rvačky i spousta humoru ovládly třetí hradní nádvoří, když vystoupil po své inauguraci Václav Klaus z Vladislavského sálu mezi tisícovku lidí...

Výběr článků

Načítám