Hlavní obsah

Prezident Klaus se již zabydluje na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nově zvolený prezident Václav Klaus se již začal na Pražském hradě zabydlovat. Za svou provizorní kancelář vybral úřadovnu, která byla součástí pracovny T. G. Masaryka a později zde bylo denní apartmá Gustava Husáka, posledního komunistického prezidenta. Byla to též první kancelář Klausova předchůdce Václava Havla.

Foto: Hynek Mojžíš

"Jsem rád, že obdobný druh soutěže, jako je Miss, v Plzni máme," uvedl hejtman Milan Chovanec.

Článek

Jde o stejnou kancelář, kde Havel točil svůj projev v roce 1990. Havel tyto prostory obýval jen krátce, kancelář následně využíval tiskový odbor Pražského hradu a pracoval v ní Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Po jeho odchodu z Hradu se do místnosti přestěhoval jeho zástupce Krafl. "Nyní se stěhuji k jinému stolu," poznamenal mluvčí s tím, že kancelář se musí do páteční inaugurace připravit pro nového prezidenta. Zařizuje se tak například nábytkem a technici zajišťují připojení počítačů k síti.

Podle Jiřího Weigla, který se stane Klausovým kancléřem, si nový prezident vybral kancelář hlavně z praktických důvodů. Například v pracovně po Havlovi totiž chybí nábytek.

V pátek uctí TGM

Václava Klause čeká rušný pátek. Nejprve je na programu jeho prezidentská inaugurace a poté se chystá položit věnec k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Na pátek totiž připadá 153. výročí Masarykova narození.

Samotnou inaugurací bude sledovat asi 700 hostů, řekl současný kancléř Ivo Mathé, který přísahu ve Vladislavském sále Pražského hradu připravuje společně s aparáty obou komor parlamentu. Bude to zřejmě jeden z posledních činů v jeho funkci. Klausovým kancléřem totiž bude Jiří Weigl.

Po slibu zavlaje standarta

Oficiálně se Klaus funkce ujme v pátek složením slibu. "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," zní prezidentská přísaha.

Poté opět nad Pražským hradem zavlaje prezidentská standarta s heslem "Pravda vítězí". Akt by měl sledovat i jeho předchůdce v úřadě, Václav Havel s manželkou Dagmar. Pozvánku už od předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka obdrželi a z dovolené v Karibiku by se měli vrátit ve středu nebo ve čtvrtek.

Po složení slibu bude následovat Klausův vůbec první projev ve funkci hlavy státu. Poté společná schůze parlamentu skončí a hosté se přesunou do Španělského sálu Hradu na číši vína a ke gratulacím. Na 15:30 bude na třetím nádvoří Pražského hradu připravena vojenská přehlídka Hradní stráže a vybraných vojenských jednotek. Nádvoří bude otevřeno i pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám