Hlavní obsah

Klaus získal u senátorů SNK a KOD příslib dvou hlasů

Právo, Novinky, ČTK, gö, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se ve středu sešel se senátory z klubu SNK a Klubu otevřené demokracie (KOD). Klaus tak pokračuje ve svém kole návštěv zákonodárců před únorovou volbou prezidenta.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Václav Klaus na společném setkání senátorů SNK a KOD

Článek

"Mám pocit, že tady nějaký hlas dostanu," řekl po více než hodině a půl trvající schůzce s nezávislými senátory Klaus. Všech sedm senátorů KOD sice podporuje Klausova soupeře Jana Švejnara, u SNK má ale Klaus hlasy dvou senátorek, a to Liany Janáčkové a Jany Juřenčákové, které svou podporu prezidentovi opětovně potvrdily.

Klaus debatu se senátory označil za poctivou a "vysoce přátelskou", s diskusí byl spokojen.

"Stanoviska obou kandidátů se sbližují," komentoval setkání předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný. To ale Klaus odmítl s tím, že to nemůže akceptovat.

Schůzku s Klausem pořádal klub SNK, zástupci KOD byli na setkání přizváni. V podobné formě se odehrávala také předvánoční schůzka zástupců obou frakcí se Švejnarem, tehdy byl ale pořadatelem KOD.

Předseda senátorů SNK vyzval kandidáty ke společné diskuzi

Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný vyzval oba prezidentské kandidáty ke společné diskusi se senátory. Reagoval tak na Klausovo odmítání televizního duelu s jeho vyzyvatelem.

"Jednání (v Senátu) bude otevřené, autentické a adresné, aby zamezilo dosavadním nejasným kuloárovým vyjednáváním, a mělo by pomoci představit stěžejní priority a programy kandidátů Klause a Švejnara," uvedl Novotný v prohlášení.

Diskuse s oběma kandidáty by byla podle Novotného otevřena všem senátorům napříč politickými kluby. "Aby mohl být vybrán kvalitnější kandidát a každý senátor si mohl svobodně a nezprostředkovaně vytvořit vlastní názor," podotkl předseda klubu SNK, který se jako jeden z desítky senátorů podepsal pod Švejnarovu nominaci.

Klaus nejprve řekl, že výzvu Novotného "nepřijal". Podotkl, že on a Švejnar se utkávají každý den ve svých vystoupeních. Vzápětí ale dodal: "Jestli mermomocí chcete, abychom stáli proti sobě, je to prostě možné."

Klaus zahájil předvolební kampaň v úterý schůzkou s lidoveckými senátory. I po této schůzce ale zůstávali podobně jako poslanci KDU-ČSL nejednotní v názoru na to, pro kterého z kandidátů budou 8. února na Hradě hlasovat. Klause v příštích týdnech čeká v horní komoře ještě schůzka s občanskými demokraty, kteří ho nominovali, a zřejmě i setkání se zástupci ČSSD. Švejnarovi zbývá už jen schůzka se senátory ODS, kteří si ho pozvali na příští úterý

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám