Hlavní obsah

Klaus ve středu opustí Malvazinky a zamíří do Lán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus bude ve středu propuštěn z rehabilitačního centra Malvazinky a se přesune do Lán, kde bude pokračovat v rekonvalescenci. Na tiskové konferenci ve středu odpoledne sdělí, jak se cítí po výměně kyčelního kloubu. Uvedl to mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Prezident, který nedávno oslavil 67. narozeniny, pobývá v rehabilitační klinice už téměř tři týdny. Předtím strávil 16 dní v nemocnici na Bulovce, kde mu lékaři 3. června úspěšně nahradili levý kyčelní kloub umělým. Podle dostupných informací s ním měl potíže již několik let, přestože stále aktivně sportoval.

Zotavovat by se Klaus měl ještě zhruba dva měsíce. Lánský zámek je na jeho rehabilitaci připraven, žádné zvláštní úpravy ani posílení personálu nebylo zapotřebí. "Nic se nechystá, servis bude běžný jako před operací," řekl správce zámku Tomáš Sedláček.

Zámek v Lánech

Zámek si velmi oblíbil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který považoval Lány za svůj domov a trávil tam chvíle práce i odpočinku. Po abdikaci v roce 1935 se do Lán přestěhoval i s rodinou natrvalo, v roce 1937 tam ve věku 87 let zemřel. Jako místo posledního odpočinku pro své nejbližší i pro sebe zvolil lánský hřbitov.

Po smrti T.G. Masaryka byl lánský zámek využíván sporadicky, jen v době druhé světové války v něm bydlel státní prezident Emil Hácha. Až prezident Václav Havel začal navštěvovat Lány pravidelně, a v tom pokračuje i Václav Klaus.

Prezidentova rekonvalescence neznamená, že by byl celou dobu pracovně nečinný. Vyřizuje korespondenci a sleduje politické dění doma i ve světě. Jakmile to bude možné, měl by ho podle Hradu v Lánech navštívit polský prezident Lech Kaczyński.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Prezident Klaus pilně rehabilituje

Rehabilitace prezidenta Václava Klause ve Fakultní nemocnici na Bulovce v Praze zdárně pokračuje. Hrad ve čtvrtek zveřejnil fotografie, na nichž prezident,...

Výběr článků

Načítám