Hlavní obsah

Klaus udělil první milosti, nechce říci komu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se rozhodl udělit první milosti. Vyhověl žádosti pěti odsouzených. O jaké případy konkrétně jde, odmítl Klausův mluvčí Petr Hájek sdělit. "Toto je dnešní sdělení, víc neřeknu," řekl Hájek. Odpoledne dodal, že podrobnosti možná sdělí zítra. Sám Klaus přitom právě takové jednání před svým zvolením prezidentem kritizoval...

Foto: Policie ČR
Článek

"Jde vesměs o případy odsouzených k podmíněnému trestu odnětí svobody, o vážný zdravotní stav žadatelů nebo o kombinaci obou důvodů," uvedl Hájek. Jakékoli další podrobnosti odmítl uvést.

Sám Klaus, když se snažil získat přízeň poslanců a senátorů při volbě prezidenta, přitom právě takový přístup kritizoval. "Přímo má prezident v legislativním procesu vystupovat jen výjimečně. Podobně je tomu i s tolik diskutovanými milostmi a amnestiemi. I s nimi je třeba šetřit a v žádném případě se nesmí dopustit jejich zpochybňování skrýváním důvodů jejich udělení či argumentováním úředníků prezidentské kanceláře, že prezident důvody těchto výjimečných aktů nemusí uvádět," tvrdil Klaus v projevu před zákonodárci letos 15. ledna.

Hrad ustupuje

Po celodenním tlaku novinářů začal Hrad ustupovat. Na Klausovo výše zmíněné prohlášení před poslanci jeho mluvčí odpoledne reagoval slovy, že Hrad nic netají. "Pan prezident rozhodně zveřejní více informací, ale neudělá to dneska, protože to prostě technicky nejde," uvedl Hájek s tím, že okolnosti milostí oznámí Hrad možná již zítra.

Klausův předchůdce Václav Havel byl často za udělování milostí kritizován, jak za jejich rozsah, tak za konkrétní případy. Klaus po svém únorovém zvolení naopak prohlásil, že na první milost si veřejnost dlouho počká.

Na rozdíl od doby, kdy byl na Hradě Havel, na žádostech o milost nepracuje žádný specializovaný odbor. "Pracuje na tom tým prezidentových nejbližších spolupracovníků, respektive si pan prezident ad hoc určuje okruh poradců, kteří se tím zabývají," řekl v srpnu Hájek.

Politici věří, že prezident případy zveřejní

"Věřím, že ty konkrétní případy budou zveřejněny tak, aby si na ně mohl každý udělat názor," řekl Právu místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS), který v minulosti patřil v souvislosti s milostmi k hlavním kritikům bývalého prezidenta Václava Havla.

Postupu hlavy státu se podivil místopředseda lidovců Jan Kasal: "Je to novinka v praxi, která dosud platila. To znamená, tuším, že i na internetových stránkách prezidenta si každý mohl vyhledat, komu byla udělena milost a za co byl odsouzen," řekl novinářům.

"Věřím, že bude pan prezident plnit svůj slib, že tento institut nebude nadužívat, jako se tomu stalo v minulosti a že si dá pozor, aby ho nepoužil v nešťastném případě. Protože nevíme, o jaké kauzy se jedná, tak se k tomu těžko mohu vyjadřovat," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Anketa

Měla by být veřejnost podrobně informována, komu prezident udělil milost?
ano
87,8 %
ne
12,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 666 čtenářů.

Reklama

Související články

Klaus na Borech: Amnestie není na pořadu dne

Nově zvolený prezident Václav Klaus neuvažuje, že by vyhlásil při příležitosti svého zvolení amnestii. "Amnestie mě opravdu nenapadla, myslím že to je věc,...

Klaus vězně zklamal, amnestie nebude

S definitivní platností padly naděje některých vězňů o tom, že by je mohla na svobodu dostat amnestie vyhlášená prezidentem republiky. Ačkoli si byli jistí,...

Klaus odmítl sto žádostí o milost

Více než sto odmítnutí žádostí o milost začal v těchto dnech rozesílat žadatelům prezident Václav Klaus. Právu to včera řekl ředitel tiskového odboru Hradu...

Výběr článků

Načítám