Hlavní obsah

Klaus odmítl sto žádostí o milost

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než sto odmítnutí žádostí o milost začal v těchto dnech rozesílat žadatelům prezident Václav Klaus. Právu to včera řekl ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Podle něj v přibližně deseti dalších případech si prezident vyžádá od dotyčných dodatečné materiály, protože na základě dodané dokumentace se zatím nerozhodl. Co se týče ostatních žádostí o milost z celkového počtu více než 450, které jsou na Hradě, ty se podle Hájka budou teprve posuzovat.

Rozhoduje prezident, ne ministerstvo

Klaus již v souvislosti s nástupem na Hrad řekl, že milostí bude jako šafránu. Radikálně změnil způsob rozhodování o milostech.

"Jeho nejbližší spolupracovníci s ním úzce kooperují, připravují mu podklady, prezident se s nimi radí. Je ale výrazně zaujat tím, že ho ústava pověřuje, aby to byl on, kdo rozhoduje, a nikoli ministerstvo spravedlnosti," řekl Hájek ČTK.

Za Klausova předchůdce ve funkci Václava Havla se návrhy shromažďovaly na ministerstvu spravedlnosti, které pak dávalo hlavě státu svá doporučení. V současnosti je část žádostí z doby Havlova úřadování právě na ministerstvu. Ty budou vyřizovány podle původních pravidel.

Anketa

Má mít prezident možnost udělovat milosti?
ano
64,1 %
ano, ale jen po dohodě s ministerstvem spravedlnosti
27,9 %
ne
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 390 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám