Hlavní obsah

Klaus pro BBC: Radar v ČR bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Prezident Václav Klaus je přesvědčen o tom, že americký radar, který má být součástí protiraketového obranného systému ve střední Evropě, nakonec na českém území postaven bude. Řekl to ve vysílání britské televize BBC. Podle něho jde o projev sounáležitosti České republiky s americkým spojencem, který je podstatnější než spekulace o tom, za kolik let by se tyto země ocitly v raketovém ohrožení.

Článek

Klaus své názory pronesl v pondělním vydání zpravodajského pořadu BBC Hardtalk.

"Myslím si, že (radar) tam (v Česku) bude. Nebude to zítra. Je mnoho technických a legislativních otázek, které je nutné vyřešit," prohlásil Klaus.

Podle něho by tato časová prodleva měla posloužit tomu, aby se do budování protiraketového štítu stihlo angažovat NATO a aby to nezůstalo jen na USA. Usnadnilo by to podle něho i diskuzi a rozhodování o přijetí radaru v Česku.

Klaus zdůraznil důležitost transatlantických vazeb

Podle Klause České republice velmi záleží, vzhledem k její komunistické minulosti, na transatlantických vazbách. "Považuji to za formu vyjádření transatlantické spolupráce mezi Českou republikou a USA. Je to pro mě důležitější než spekulovat o tom, ve kterém roce bude mít Írán či některá jiná země k dispozici balistické rakety. Ať již to bude za tři roky, třináct či třicet let," sdělil.

Klaus dodal, že v mnoha evropských zemích je řada amerických vojenských zařízení, takže by nebylo nic šokujícího na tom, aby něco podobného bylo i v Česku.

Podle Klause je nová evropská smlouva podobná ústavě

Český prezident rovněž hovořil o vztahu k Evropské unii, přičemž zopakoval názor, že nová evropská smlouva je v zásadě totéž co neúspěšný projekt ústavy EU.

Klaus se nicméně vyjádřil rezervovaně k možnosti vyhlášení referenda a projevil pochybnosti, zda by se voličům dalo tak komplikovanou otázku dostatečně vysvětlit, aby se k ní mohli vyjádřit.

"Jsme opravdovým srdcem Evropy. Všichni naši sousedé jsou členy EU. Jsme součástí evropské komunity a není možné, abychom se nepodíleli na procesu evropské integrace," řekl.

Kladl přitom důraz na výraz integrace, místo kterého se používá spíše sjednocování. A vůči tomu má spíše výhrady. Český prezident také zopakoval své kritické stanovisko k současnému boji proti globálnímu oteplování. Ekologickou kampaň označil za spíše politicko-ideologický boj, než vědeckou záležitost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám