Hlavní obsah

Klaus posvětil odklad vydávání pasů s otisky prstů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cestovní pasy s otisky prstů se budou vydávat až od 1. dubna příštího roku. Roční odklad přináší novela, kterou v pátek podepsal prezident Václav Klaus. Prezident také podepsal novelu, která poskytne řidičům větší ochranu proti odpovědnosti za vysoké škody při dopravních nehodách.

Článek

Původně se počítalo s tím, že se nový typ pasů začne vydávat už letos od 1. května. Evropská unie ale nestihla včas schválit technické specifikace pro zdokonalené bezpečnostní mechanismy kvůli novému typu pasů.

EU nařídila zavedení otisků prstů do cestovních dokladů svou směrnicí z roku 2004. Česko pak přijalo příslušný zákon. Nové pasy obsahující strojem čitelné informace a počítačový čip s biometrickými údaji vydávají obecní úřady již od 1. září 2006. Čip ale zatím obsahuje jen digitální fotografii.

Nařízení se týká pouze nově vydávaných dokladů. Staré pasy zůstávají v platnosti po dobu, která je v nich uvedena.

Větší ochrana při drahých nehodách

Větší ochrana při drahých nehodáchPrezident také podepsal novelu, která poskytne řidičům větší ochranu proti odpovědnosti za vysoké škody při dopravních nehodách. Majitelé nepojištěných aut naopak musejí počítat s tvrdším postihem.

Vlastníci nebo provozovatelé nepojištěných aut mají podle novely platit za každý den provozu takového vozidla příspěvek garančnímu fondu. Pokud takové auto způsobí nehodu, platí se škoda z garančního fondu. Předloni činily škody hrazené z tohoto fondu 1,8 miliardy korun.

Vlastníci nebo provozovatelé nepojištěných aut mají podle novely platit za každý den provozu takového vozidla příspěvek garančnímu fondu. Pokud takové auto způsobí nehodu, platí se škoda z garančního fondu. Předloni činily škody hrazené z tohoto fondu 1,8 miliardy korun.

Vlastníci nebo provozovatelé nepojištěných aut mají podle novely platit za každý den provozu takového vozidla příspěvek garančnímu fondu. Pokud takové auto způsobí nehodu, platí se škoda z garančního fondu. Předloni činily škody hrazené z tohoto fondu 1,8 miliardy korun. Půjčka od EU a financování hradních zvěřinců

Vlastníci nebo provozovatelé nepojištěných aut mají podle novely platit za každý den provozu takového vozidla příspěvek garančnímu fondu. Pokud takové auto způsobí nehodu, platí se škoda z garančního fondu. Předloni činily škody hrazené z tohoto fondu 1,8 miliardy korun. Půjčka od EU a financování hradních zvěřincůDalší norma podepsaná prezidentem má umožnit přijetí úvěru od Evropské investiční banky (EIB) v objemu až 34 miliard korun. Vláda chce tyto peníze použít na spolufinancování projektů z operačního programu Doprava. Půjčka by se měla čerpat v letech 2008 až 2010 se splatností 40 let.

Klaus také podepsal normu, která umožňuje menším zvěřincům, které se nacházejí například v areálech radů a zámků, vybírat od svých návštěvníků vstupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám