Hlavní obsah

Klaus: Nejsme ve válce, veřejnost by mohla o zdraví prezidenta vědět více

Bývalý prezident Václav Klaus soudí, že by kancelář současné hlavy státu měla lépe informovat o zdravotním stavu Miloše Zemana. Terčem jeho kritiky se v krátkém mailovém rozhovoru pro Novinky stal hlavně předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který po kanceláři prezidenta a nyní i po Ústřední vojenské nemocnici žádá informace o tom, zda je Zeman schopen výkonu funkce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

S jakými pocity vnímáte současnou vyhrocenou atmosféru kolem prezidenta Miloše Zemana během jeho hospitalizace? Jak by měly zúčastněné strany ideálně postupovat?

Nebudu radit, ale Kancelář prezidenta republiky by měla komunikovat daleko racionálněji a přátelštěji. Zbytečně svými výroky popuzuje zejména ty, kteří mají jediný životní program s názvem „Antizeman“. Ústřední vojenská nemocnice má léčit a nebýt předmětem mediálních hrátek. Nemá do nich být zatahována.

Nejsme ve válce, i když někteří ji stále rozdmýchávají. Proto nevidím důvod neříci o zdravotním stavu prezidenta republiky veřejnosti více. To však agresivita politiků kolem pana Vystrčila téměř neumožňuje. Ti si hrají na válku.

Šéf Senátu se ostře obul do Mynáře: Prezident není v dobrých rukou

Domácí

Vyhrocená atmosféra mezi KPR, ÚVN a Senátem je jen vršíček ledovce. Ledovec se jmenuje jinak – nastala další fáze souboje některých ambiciózních jedinců s prezidentem, jehož demokratické zvolení nikdy nepřijali. Je to trapné, nedůstojné, atmosféru v zemi ničící, věrohodnost ČR ve světě nesmírně poškozující. Lidi by měli více přemýšlet, koho volí do Senátu a koho udělají jeho předsedou.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Je podle vás nyní na místě, aby Parlament jednal o aktivaci článku 66 Ústavy?

Parlament teď nemá o čem jednat. Premiér Babiš racionálně uznal výsledek voleb a vzniklou převahu dvou – jakkoli na první pohled nesourodých – koalic, které připravují vládu a vládní program. První schůze sněmovny je svolána na 8. listopad, pak prezident republiky jistě přijme demisi vlády a někdo bude pověřen jednat o vládě nové, či ji přímo sestavit. O jakém dramatu pan Vystrčil mluví?

Příští týden vyvrátím lži, oznámil Mynář

Domácí

O nestandardních událostech spjatých s hospitalizací prezidenta Zemana referují i zahraniční média. Obáváte se, že by situace kolem hlavy státu mohla mít vliv na to, jak vnímají Českou republiku zahraniční partneři?

Zahraniční média o tom nemohou neinformovat. Informují samozřejmě zjednodušeně, ploše, bez chápání souvislostí. Daleko horší jsou však exhibice některých našich politiků a s nimi spojených politických aktivistů, kteří, když se vypořádali ve volbách s Babišem, chtějí i nadále rozvracet republiku. Mělo by jim být důrazně řečeno, aby toho nechali.

O Vondráčkově nepovolené návštěvě u Zemana se píše i v zahraničí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám