Hlavní obsah

Šéf Senátu se ostře obul do Mynáře: Prezident není v dobrých rukou

Praha
Aktualizováno

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se v pátek odpoledne na tiskové konferenci ostře vyjádřil na adresu Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Podle něj prezident Miloš Zeman není v dobrých rukou. Kancelář podle něj neodpověděla Senátu na dotaz, zda je Zeman schopen zastávat úřad. Vystrčil se proto obrátil přímo na Ústřední vojenskou nemocnici, kde se Zeman léčí. Novinky brífink přinesly živě.

Briefing předsedy Senátu a organizačního výboru k informacím ohledně prezidenta republiky, 15.10. Video: ČTK

 
Článek

„Jsem přesvědčen, pokud mluvím o pracovnících Kanceláře prezidenta republiky, že pan prezident není v dobrých rukou. Nejsem si jistý, že všechny činěné kroky jsou s prezidentem konzultovány. Jak ho znám, jsem přesvědčen, že by některé věci neschválil a nesouhlasil s nimi,” prohlásil Vystrčil.

Prezident mě sám pozval. Baví ho zprávy, že je mrtvý, řekl Vondráček

Domácí

Připomněl, že Senát již v pondělí požádal KPR o prognózu způsobilosti vykonávat úřad prezidenta. Ani do pátku kancelář vedená kancléřem Vratislavem Mynářem na žádost neodpověděla.

„Dnes jsem odeslal řediteli ÚVN profesoru Miroslavu Zavoralovi dopis, v němž se táži nemocnice jako instituce, jak to s prezidentem je z hlediska způsobilosti vykonávat svůj úřad. Očekávám, že pan ředitel bude rychlejší než kancelář prezidenta,” řekl Vystrčil.

Informace o stavu hlavy státu jsou důležité pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice.

Vytrčil: Dnes jsem odeslal řediteli ÚVN profesoru Miroslavu Zavoralovi dopisVideo: ČTK

Ta je reálnou možností, pokud se informovanost nezmění, až po 8. listopadu, kdy se sejde Sněmovna v povolebním složení, uvedl předseda Senátu.

„Je namístě, aby Kancelář prezidenta republiky skončila se svou prapodivnou stínohrou a podala jasné informace,” dodal místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů.

Komise projedná aktivaci článku 66 Ústavy

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Zemana se v úterý sejde také senátní ústavní komise.

Bude řešit, jak za této situace zajistit výkon pravomocí hlavy státu, i možnou aktivaci článku 66 Ústavy, podle kterého je možné prohlásit prezidenta za neschopného výkonu úřadu.

Tohle nesedí. Policie popřela, že by doprovodila Vondráčka k prezidentovi

Domácí

Vystrčil připomněl, že se nejedná o snahu zbavit prezidenta funkce. „Článek 66 je ochranou prezidenta republiky jako instituce a jako osoby,” uvedl.

Instituci hlavy státu podle něj chrání tak, že určuje způsob, jak a kým mají být vykonány činnosti, které konány být musí.

Prezidenta jako osobu pak chrání tak, že když je nemocný, nemusí pracovat a má klid na to, aby se mohl léčit a vrátit se zpět do své funkce a začít vykonávat svůj úřad.

Vyjádření Vystrčila a Senátu na Twitteru zkritizoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který jej označil za falešné a za snahu zbavit Zemana možnosti rozhodovat.

Veřejnost příliš informací o prezidentově stavu nemá. Podle manželky Ivany Zeman podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Ta také média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl Zeman možnost nabrat sílu.

Prezidenta v posledních dnech viděl také šéf dolní komory Radek Vondráček (za ANO), který ho bez souhlasu ošetřujícího lékaře navštívil v nemocnici.

Podle šéfa dolní komory Zeman vtipkoval. „Říkal, že sleduje monitoring a baví ho zprávy, že je mrtvý,” prohlásil Vondráček. Nemocnice se ale od jeho slov distancovala.

Záznam briefingu předsedy Senátu a organizačního výboru k informacím ohledně prezidenta republiky.Video: ČTK

Anketa

Měla by Ústřední vojenská nemocnice poskytnout Senátu informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana?
Ano
82,8 %
Ne
17,2 %
Celkem hlasovalo 11706 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám