Hlavní obsah

Prezident jmenoval lidovce Výborného ústavním soudcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý dopoledne na Pražském hradě jmenoval bývalého lidoveckého poslance Miloslava Výborného ústavním soudcem. Výborný je prvním členem Ústavního soudu, kterého Klaus během svého tříměsíčního působení na Hradě jmenoval. S jeho nominací souhlasili senátoři již minulý týden.

Foto: HZS Olk

Ilustrační foto

Článek

Jednapadesátiletý Výborný obsadí v patnáctičlenném Ústavním soudu místo, které se uvolnilo v únoru po rezignaci bývalého předsedy soudu Zdeňka Kesslera, který odešel ze zdravotních důvodů.

"Pevně věřím, že se této úlohy, která vám byla dnes svěřena, úspěšně zhostíte," řekl Výbornému po slavnostním jmenování Klaus. "Pro mne, jako pro každého jiného soudce, to znamená především velkou odpovědnost," řekl novinářům Výborný.

Myslí si, že mu někdo může vyčítat, že k soudu nastupuje po několikaleté politické kariéře. "Ti, co mě znají, snad tuší, že jsem nikdy nenadřazoval nějaké vnitřní stranické zájmy nad právo," dodal. Jmenování ústavním soudcem je pro něj prý završením profese. Senátoři čekají na ostatní návrhy

Se jmenováním Výborného ústavním soudcem již minulý týden souhlasili i senátoři. Právě horní komora musí prezidentovy návrhy na místa ústavních soudců schválit. Na Klause čeká ještě jmenování dalších osmi ústavních soudců, kterým 15. července vyprší desetiletý mandát. Klaus dosud oznámil jména čtyř z nich.

Jsou jimi vicepremiér Pavel Rychetský (ČSSD), právník Aleš Pejchal a dosavadní ústavní soudci Pavel Holländer a Vojen Gütler. Senátoři si ale s projednáním jejich nominací chtějí počkat až na to, o koho prezident toto kvarteto doplní.

"Nepochybuji o tom, že pan prezident a jeho lidé dělají, co mohou," řekl dnes novinářům předseda Senátu Petr Pithart. Přiznal ale, že senátoři budou chtít využít šedesátidenní lhůtu, kterou jim zákon dává na projednání kandidátů na ústavní soudce. Netuší však, zda v Ústavním soudu budou po 15. červenci prázdná křesla. "Shodou okolností to spadá do období prázdnin, a nějaký týden by proto nebyl katastrofou," poznamenal Pithart.

Reklama

Výběr článků

Načítám