Hlavní obsah

Klaus nastoupí do nemocnice kvůli operaci kyčle už tento týden

– PRAHA • Aktualizováno

Prezidenta Václava Klause čeká operace kyčelního kloubu, do nemocnice na Bulovce nastoupí ještě tento týden. Již v pondělí podstoupí předoperační vyšetření. V pondělí také oznámil, že se nesejde s hladovkáři Janem Tamášem a Janem Bednářem.

Foto: Právo

Prezident Václav Klaus se svým novým mluvčím Radimem Ochvatem (vlevo) a kancléřem Jiřím Weiglem (vpravo).

Článek

"Já bych chtěl být mimo úřad velmi krátkou dobu. Možná budu jistou dobu mimo tuto kancelář, ale byl bych velmi rád, abych nemusel být mimo standardní fungování," uvedl Klaus. Dodal, že některé záležitosti se podařilo stihnout ještě před jeho nástupem do nemocnice. Zmínil se například o "urychleném" jmenování rektora univerzity v Hradci Králové.

Klaus upozornil, že v nemocnici bude platit zdravotnické poplatky "jako každý jiný občan". Regulační poplatky, které zavedl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), považuje za nezbytné.

Bývalý mluvčí Hradu Petr Hájek minulý týden řekl, že o postupu a termínu zákroku rozhodne lékařské konzilium vedené špičkovým ortopedem Pavlem Dunglem z Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Podle dostupných informací má prezident potíže s kyčlí už léta a nyní by mu lékaři měli vyměnit kyčelní kloub za umělý. Operaci hlava státu už jednou odložila kvůli prezidentské volbě. Zotavování by mělo trvat zhruba tři měsíce. Zákrokem prezident zdůvodnil i svou nepřítomnost na letní olympiádě v Číně.

Klaus se také v pondělí vyjádřil k Janu Tamášovi a Janu Bednářovi, kteří drží na protest proti jednání o radaru USA v ČR hladovku. „Hladovky jsou vhodné pro totalitní režimy," řekl na dotaz Práva a dodal, že se s nimi nesetká. Na adresu politiků ČSSD, kteří hodlají v hladovce pokračovat, řekl, že některým politikům by hladovky prospěly.

Novým mluvčím se stal Ochvat

Novým mluvčím prezidenta se od pondělí stal Radim Ochvat, dosavadní poradce a dříve tajemník premiéra Mirka Topolánka (ODS).

:. Václav Klaus představuje svého nového mluvčího Radima Ochvata. foto: Právo/Lukáš Táborský

Současný Klausův mluvčí Petr Hájek se stal zástupcem ředitele Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikačních a kulturních strategií Pražského hradu. Změna byla předem avizovaná. Klaus také oznámil, že šéfem bezpečnostního odboru se 16. června stane Radim Bureš, dosavadní ředitel právního a legislativního odboru NBÚ.

Spekuluje se o tom, že se na Hradě schyluje i k dalším personálním výměnám. Klaus měl být podle některých velmi rozezlen únikem informace o lednové schůzce kancléře Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem těsně před volbou prezidenta. Zpráva o setkání prý unikla z Hradu "sotva Weigl vytáhl paty a dorazil do blízkého hotelu Savoy".

Klaus, který má pověst pedanta řešícího všechny detaily ve svém týmu, se podle některých informací pokouší "zašpuntovat" zdroje možných úniků informací i personálními změnami.

Klaus, který má pověst pedanta řešícího všechny detaily ve svém týmu, se podle některých informací pokouší "zašpuntovat" zdroje možných úniků informací i personálními změnami.

Dalším zdrojem možných odchodů může být i to, že Klaus na Hradě definitivně skončí v roce 2013 a lidé v jeho nejbližším okolí musí už dnes přemýšlet o své perspektivě.

Reklama

Výběr článků

Načítám