Hlavní obsah

Klaus do voleb nechystá zásadní kroky ohledně vlády

Právo, Novinky, ČTK, trj, vor
PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek po schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) potvrdil svá dřívější slova, že jmenování nového premiéra nechá až na dobu po podzimních senátních a komunálních volbách. Zároveň řekl, že příští středu přijme demisi vlády a zahájí jednání s klíčovými představiteli parlamentních stran.

Článek

"Předpokládám, že po demisi provedu první kolečko jednání s představiteli stran zastoupených v parlamentu," řekl Klaus, ale vzápětí upozornil, že jakékoliv důležité kroky ponechá až na dobu po senátních a komunálních volbách, které se konají 20. a 21. října.

Klaus řekl, že spory ohledně jmenování nového premiéra nesmějí podzimní volby degradovat, proto nebude do jejich konání přistupovat k žádným výraznějším krokům. "Kdybych to udělal, bylo by to pohrdání volbami," řekl prezident.

Paroubkovi je jedno, jestli se bude jednat po volbách

Předseda ČSSD Jiří Paroubek Právu řekl, že si rozhodně nemyslí, že by prezident Klaus zdržoval. Paroubek připomněl, že on je připraven situaci řešit do 14 dnů. "Jestli to bude před volbami nebo po nich, je v zásadě jedno," uvedl Paroubek.

ČSSD přitom po středečním jednání politického grémia strany prezidenta kritizovala za to, čekáním na dobu po volbách nahrává ODS. [celá zpráva]

Sociální demokraté si myslí, že po neúspěšném Topolánkovu pokusu mají nyní dostat šanci oni coby druhá nejsilnější strana. Občanští demokraté ale věří, že i napodruhé budou kabinet skládat oni. Hlava státu má při výběru nového premiéra volnou ruku a neomezený čas.

Hejtmani vyzvali Klause k podpoře úřednické vlády

Na pátečním 13. zasedání hejtmanů v Karlových Varech vyzvali šéfové krajů prezidenta a parlamentní strany, aby umožnili vznik úřednické vlády, která dovede Česko v co nejkratším čase k předčasným volbám.

Zároveň hejtmani označili neschopnost parlamentu domluvit se na vládě za zemi škodlivou a dlouhodobě neudržitelnou. Obávají se, že současná patová situace může vážně ohrozit nebo dokonce znemožnit čerpání peněz z Evropské unie, o které musí kraje co nejdříve žádat.

Reklama

Související články

ČSSD plísní Klause za otálení

Po středečním ranním jednání politického grémia ČSSD předseda strany Jiří Paroubek vyzval k rychlému jednání o druhém pokusu o sestavení vlády do 14 dnů....

ODS chce znovu jednat se soc. dem.

Občanští demokraté se po neúspěšném hlasování o důvěře jejich menšinovému kabinetu shodují, že je třeba znovu jednat se soc. dem., stejně jako s lidovci...

Výběr článků

Načítám