Hlavní obsah

Kemelovy vtipy vynesly statisíce pro Ukrajinu

• Aktualizováno

Putin se zakrvavenýma rukama, zajíci hrající hokej proti medvědovi nebo ruský tank bloudící vesmírem. Přední český karikaturista, kreslíř, hudebník a spolupracovník Práva Miroslav Kemel včera na pomoc Ukrajině dražil třicítku svých kreseb. Aukce vynesla celkem 711 900 korun.

Foto: Miroslav Kemel, Právo

Já bych ho obranou radši neprovokoval...

Článek

„Mám velikou radost. Vůbec jsem to nečekal. Je to několikanásobně vyšší částka, než byl můj odhad,“ řekl Právu Miroslav Kemel. „Je to kolektivní dílo. Chtěl bych všem spolupořadatelům velmi poděkovat,“ dodal.

„Říká se, že mezi zbraněmi múzy mlčí. Poslední měsíc v České republice ukazuje, že to nemusí být pravda. Benefiční koncerty, aukce a sportovní utkání již vybraly desítky milionů na ozbrojení ozbrojených sil Ukrajiny. Děkujeme autorovi Miroslavu Kemelovi za poskytnutá díla a redakcím deníku Právo a Novinek za organizaci aukce, která přispěje k co nejrychlejšímu vítězství Ukrajiny,“ uvedl pro Novinky ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Nejvíc vynesla kresba Hokej. Dva zajíci, hrající na ledě proti jednomu k vítězství odhodlanému medvědovi, vydělali přes 54 tisíc korun.

Poslední položka dražby nakonec zamíchala pořadím. Dílo s názvem Zdroj energie zájemce koupil za 48 200 Kč.

Miroslav Kemel kreslí, koncertuje i chalupaří

Jak bydlí VIP

Mimořádný počet příhozů

„Máme mimořádný počet příhozů. Celkem jich bylo 2927, zapojilo se 136 aktivních dražitelů. Největší boj se odehrál právě u kresby Hokej. Padlo 301 příhozů,“ upřesnil pro Právo Vít Kašpar z internetové aukční platformy LiveBid. Ta dražbu zahájila včera v 17 hodin.

„Přemýšlel jsem, jak přispět a pomoci Ukrajině. Byl jsem odhodlaný jet na hranice, ale různí lidé mě od toho odrazovali. Tak jsem se rozhodl pomoci tím, co umím. Svými kresbami. Aukce napadla manažerku mé kapely Hanku Podhorskou. A pak už jsme to díky pomoci Novinek.cz dali dohromady,“ řekl Kemel Právu s tím, že celý výtěžek dostane ukrajinská ambasáda.

Aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

„Oni už budou vědět, jak s těmi penězi dobře naložit,“ dodal karikaturista, který publikuje v deníku Právo, v jeho sobotním Magazínu a na Novinkách.

Polovinu kreseb tvořily ty nejaktuálnější týkající se ukrajinské války. „Je to těžké téma, tak jsem ještě vybral patnáct barevných, oddychových nadčasovek z loňského roku,“ upřesnil autor.

Miroslav Kemel měl z celé akce velkou radost. Přinesla mu ale i nežádoucí pozornost, když nečekaně přišel o přístup na svou facebookovou profesní stránku, kterou sleduje přes 43 000 lidí. „Asi ji napadli hackeři. Snad jsem o ni nepřišel nadobro,“ řekl.

Boty od zesnulého návrháře Abloha se vydražily za půl miliardy

Styl

S podpisem autora

Noví majitelé dostanou Kemelovy výtvory vytištěné na formátu A3 s autorovým podpisem.

Na podporu Ukrajiny vystoupí Miroslav Kemel se svou kapelou a spřátelenými muzikanty ještě 6. dubna v pražské Malostranské besedě.

Reklama

Výběr článků

Načítám