Hlavní obsah

Kellner financoval vývoj léků na rakovinu

Podnikatel a finančník Petr Kellner, který zahynul v sobotu při pádu vrtulníku na Aljašce, byl známý jako nejbohatší a jeden z nejvlivnějších Čechů. Miliardář byl takřka stoprocentním vlastníkem investiční skupiny PPF, přes který ovládal mnohé firmy podnikající zejména ve finančním či komunikačním sektoru. Aktivity jeho skupiny však byly širší a zahrnovaly mj. též financování vědy a výzkumu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Kellner na snímku z 23. srpna 2020.

Článek

V oblasti vědy se portfolio Petra Kellnera specializovalo především na biotechnologie jakožto na jednu z klíčových strategických vývojových oblastí.

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

Výzkum nových léčiv v oboru onkologie a u autoimunitních onemocnění zajišťuje firma Sotio, která je součástí Kellnerovy skupiny PPF od roku 2012. Sídlo společnosti je v Praze, působí však i ve Spojených státech, Rusku a Číně, na přelomu let 2019 as 2020 vznikla dceřiná společnost i v Švýcarsku.

Firma doposud realizovala třináct klinických studií pro pacienty s různými druhy nádorových onemocnění, např. s rakovinou prostaty, vaječníků nebo plic.

Jak nejbohatší Čech Petr Kellner ovládal klíčové firmy v Česku

Ekonomika

PPF po Kellnerovi povede Bartoníček, šéf divize telekomunikací

Ekonomika

Samotná společnost Sotio vznikla v roce 2010, kdy se vědci z pražské nemocnice v Motole spojili s investory s cílem vybudovat biotechnologickou firmu, která by zastřešila další klinický vývoj přípravků z dendritických buněk (aktivní buněčná imunoterapie DCVAC) a jejich případné uvedení na trh.

„Provoz tzv. čistých laboratoří, které patří mezi největší svého druhu v Evropě, byl zahájen v roce 2011. Z firmy, která se původně zaměřovala hlavně na výzkum a vývoj aktivní buněčné imunoterapie, v posledních letech vznikla mezinárodní biotechnologická firma s širokým záběrem aktivit. Kompletně zastřešuje aktivity skupiny PPF v oblasti biotechnologií,” sdělil Novinkám Richard Kapsa ze společnosti Sotio.

Nejbohatší a tajemný Čech. Zpráva o Kellnerově smrti obletěla celý svět

Evropa

Do konglomerátu PPF spadají další medicínské společnosti. Kupříkladu francouzská Cytune Pharma pracuje na SO-C101, což je podle Kapsy přípravek na bázi interleukinu IL-15, který má posilovat imunitní reakci proti nádorovému bujení. Běží první fáze klinických testů.

Co zatím víme o nehodě Petra Kellnera

Amerika

Švýcarská firma NBE-Therapeutics vyvíjí tzv. ADC neboli spojení protilátky a léku (Antibody Drug Conjugates). Má cílit silnou chemoterapii pouze na nádorové buňky. Koncem loňského roku PPF oznámila, že prodává svůj podíl ve firmě NBE; celou firmu pak od všech akcionářů koupila v prosinci skupina Boehringer Ingelheim. Biotechnologická firma Sotio však má nadále pokračovat ve spolupráci s NBE na vývoji dvou inovativních protinádorových přípravků platformy ADC.

Koronavirus, rakovina i HIV. Minitester odhalí nemoci už v terénu

Věda a školy

Sotio dále podle Kapsy koupilo loni od americké biotechnologické firmy Unum Therapeutics lék BOXR na platformě CAR T buněk, vyráběný individuálně každému pacientovi z jeho bílých krvinek. Je ve fázi preklinických (laboratorních) testů.

„Vedle vlastního vývoje řízeného Sotiem skupina PPF realizuje další investice do firem, které se věnují vývoji inovativních protinádorových léčiv. Jedná se např. o firmy Autolus Therapeutics, kde skupina PPF vlastní přibližně 27procentní podíl akcií, a menší investici do švýcarské firmy Cellestia Biotech,” dodal Kapsa.

Kellner a školství

Kromě působení ve skupině PPF byl Kellner známý řadou dalších aktivit. S manželkou Renátou v roce 2002 založil Nadaci Educa (od roku 2009 Nadace The Kellner Family Foundation), která podporuje především vzdělávání v České republice.

„Založili ji s cílem podporovat především dlouhodobé vzdělávací projekty pro žáky základních škol a jejich učitele, středoškoláky i vysokoškoláky,” popsala pro Novinky mluvčí PPF i zmíněné nadace Jitka Tkadlecová.

Oxford nemusí být utopie

Věda a školy

Kellner rovněž založil soukromé gymnázium Open Gate pro nadané děti v Babicích u Prahy. „Největší část z darů nadace směřuje dlouhodobě na stipendia studentům tohoto osmiletého gymnázia. Nadace umožňuje studovat na něm žákům, kteří pocházejí ze sociálně znevýhodněného prostředí,” poznamenala Tkadlecová.

Projekt Pomáháme školám k úspěchu si zase klade za cíl poskytovat veřejným ZŠ prostředky na to, aby si jejich učitelé i vedení mohli zlepšovat kvalifikaci, učit se nové metody a měli více času věnovat se naplno svým žákům.

„Další podpora pak směřuje k českým studentům na zahraničních a českých univerzitách formou finančních grantů,” uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám