Hlavní obsah

Co zatím víme o nehodě Petra Kellnera

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anchorage

Při osudném sobotním letu vrtulníku Airbus AS350 B3 společnosti Soloy Helicopters nic nenasvědčovalo, že by mohl skončit tragédií. Panovalo dobré počasí, bylo jasno a vítr byl slabý o rychlosti 22 km/h. Viditelnost byla velmi dobrá, činila 16 km. Přesto vrtulník havaroval a mezi pěti oběťmi je i nejbohatší Čech Petr Kellner, který do oblasti jezdil často.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Kellner na snímku z 23. srpna 2020.

Článek

Vrtulník se zřítil v sobotu v 18.35 místního času asi 80 kilometrů východně od Anchorage, uvedl americký Federální úřad pro letectví. Záchranný tým z Aljašského záchranného koordinačního střediska byl vyslán krátce po 22. hodině. Na místě našel pět mrtvých a jednoho přeživšího.

Těla vyzvedla národní garda a dobrovolní záchranáři v neděli a předali je koronerovi.

Stále není jasné, za jakých okolností vrtulník havaroval. Zda se například zřítil nebo narazil do nějaké překážky.

Aljašská policie na svých stránkách uvedla, že zemřeli 52letý Gregory Harms z Colorada, 56letý Petr Kellner, 50letý Benjamin Larochaix, který měl české občanství, 38letý obyvatel Girdwoodu Sean McMannany a 33letý pilot Zachary Russel. Identita přeživšího nebyla zveřejněna.

Propagační video Heli Ski Alaska z resortu Tordrillo Mountain Lodge

Helikoptéra havarovala v sobotu, když přepravovala tři hosty a dva průvodce z ubytovacího zařízení Tordrillo Mountain Lodge, které se nachází 100 km severozápadně od Anchorage, uvedla jeho mluvčí Mary Ann Pruittová. Společnost dodala, že zpráva o tragédii „je zničující pro její zaměstnance, i pro oblast, kde působí, a rodiny zemřelých“. Zdůraznila, že jde o výjimečnou událost: „Za sedmnáct let působení je to prvně, kdy čelíme takové události.“

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

Nehodu vyšetřuje americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy. Počasí bylo v době havárie velmi dobré, v oblasti byla teplota těsně nad nulou. Severní vítr měl rychlost 22 km/h a obloha byla jasná s dohledností 16 km.

Jak nejbohatší Čech Petr Kellner ovládal klíčové firmy v Česku

Ekonomika

Firma Soloy Helicopters z Wasilly funguje už přes třicet let. Má ve flotile 19 vrtulníků, vedle Airbusů AS 350 také malé Hughesy MD500D, Belly 205A a MBB/Kawasaki BK 117 B2. Firma nezajišťuje jen lety pro milovníky lyžování v panenských terénech, ale především poskytuje služby průmyslovým firmám a státním úřadům zejména při těžbě a zajištění seizmických služeb.

Tordrillo se označuje za nejdéle působící zařízení poskytující na Aljašce heliskiing. Jde o extrémní sport, v němž jsou lyžaři nebo snowboardisté vysazování z vrtulníku do volného terénu, následně sjíždějí dolů. Resort, který službu zajišťuje, slibuje hluboký prašan a nedotčené trasy v jednom z nejlepších horských terénů, kam se lze dostat jen vrtulníkem. Nejlevnější výlety stojí 15 000 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám