Hlavní obsah

Petr Kellner tragicky zahynul

Aktualizováno

Při pádu vrtulníku na Aljašce podle agentury AP a listu The New York Times zahynulo pět lidí, mezi nimi i český miliardář Petr Kellner. Tragická událost se podle agentury stala už v sobotu kolem 18:35 asi 80 kilometrů východně od města Anchorage. Mluvčí PPF Jitka Tkadlecová uvedla, že se pohřeb bude konat v úzkém rodinném kruhu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Kellner na snímku z 23. srpna 2020.

Článek

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,” uvedla Tkadlecová.

Podle agentury AP byla pětice lidí na ledovci lyžovat. Na místo je dopravovala právě helikoptéra. Čtyři lidé na palubě a pilot nehodu nepřežili, poslední cestující je ve vážném stavu v nemocnici, uvádí AP.

Všechny oběti neštěstí se podařilo identifikovat, je mezi nimi i český podnikatel a nejbohatší Čech Petr Kellner. Spolu s ním zahynul i další muž z Česka, padesátiletý Benjamin Larochaix, kteří podle agentury patřili k častým hostům zdejšího luxusního horského střediska Tordillo Mountain Lodge.

Kdo byl Benjamin Larochaix? Ke Kellnerovi měl velmi blízko

Domácí

Další dvě oběti jsou podle agentury AP dva lidé z Aljašky, a to Sean McMannany (38) a pilot Zachary Russel (33) z Anchorage. Další obětí je Gregory Harms (52) z Colorada.

Z pětice obětí jsou tři hosté horského střediska a dva průvodci z Tordrillo Mountain Lodge, uvedla mluvčí horského střediska Mary Ann Pruittová. Greg Harms byl průkopníkem heliskiingu na Aljašce a mnoho let pracoval ve středisku, uvedla Pruittová pro AP.

Co je heliskiing
Vrtulník dopraví klienta na vrchol hory. Ten nabitý adrenalinem sjíždí liduprázdné svahy. Zrod tohoto sportu se udává v roce 1958 na Aljašce. Nejznámější světovou destinací pro heliskiing je Kanada. Ve střední Asii je to Uzbekistán nebo Kyrgyzstán. Ve Francii je ale tento sport zakázaný.

McMannany byl průvodcem přes 10 let a posledních pět let pracoval ve středisku, řekla. Byl také lavinovým instruktorem a horským vůdcem. Russel pracoval jako pilot pro společnost Soloy Helicopters, která na základě smlouvy zajišťuje dopravu, uvedla Pruittová.

Co zatím víme o nehodě Petra Kellnera

Amerika

Kellner se narodil v roce 1964 v České Lípě, byl majoritním vlastníkem holdingové společnosti PPF Group. Ke dni 16. června 2019 odhadl magazín Forbes jeho majetek na 15,5 miliardy dolarů a zařadil ho tím na 73. místo světových miliardářů. Má čtyři děti, mezi nimi i úspěšnou reprezentantku v parkurovém ježdění Annu.

Co také patří do holdingu PPF Group:
O2 Czech Republic
CETIN
Polymetal International
Škoda Transportation
PPF Banka
Home Credit
Airbank
Zonky

Tato zpráva je zničující pro rodiny zemřelých, ale i pro naše zaměstnance a oblast, v níž působíme,“ uvádí se v prohlášení. Z něho vyplývá, že je to poprvé za 17 let působení v tomto oboru, kdy společnost čelí takové tragédii.

Jako když Apple ztratil Jobse. Loď PPF popluje i bez kapitána

Ekonomika

Eurocopter AS50 havaroval z neznámých důvodů v sobotu asi 80 kilometrů východně od Anchorage. Nehoda se stala v 18:35. V neděli to potvrdil Federální letecký úřad. Úřady uvedly, že místo havárie bylo poblíž ledovce Knik. O možném pádu stroje se aljašští státní policisté dozvěděli v sobotu ve 22:00 místního času, když vrtulník nedorazil na místo přistání a svědci viděli trosky v oblasti ledovce Knik. Na místě poté našli pět obětí a jediného přeživšího, který byl převezen do nemocnice.

Firma Soloy Helicopters, do jejíž flotily 19 vrtulníků patří havarovaný stroj, poskytuje charterové služby především na Aljašce. Stránky společnosti uvádějí, že létá nejen pro průmyslové společnosti specializující se na průzkum ropných vrtů, ale také pro vládu.

Středisko podle svých webových stránek slibuje „lyžování v nejlepších horských terénech na světě s nedotčeným sněhem, kdy lidé zažijí bezkonkurenční horské dobrodružství“. Balíčky pro návštěvníky začínají na částce 15 000 dolarů na osobu (zhruba 330 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám