Hlavní obsah

Když chtějí mluvit, musejí na špičky. Malí poslanci budou mít ve Sněmovně stupínek

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Ač by někdo řekl, že výška poslanců nebude hrát ve Sněmovně žádnou roli, je tomu naopak. Když chce třeba u řečnického pultíku vystoupit pirátská poslankyně Olga Richterová, musí stát na špičkách a přidržovat si mikrofony. To by se však mělo změnit — v jednacím sále by měl být pro „malé“ poslance a poslankyně k dispozici stupínek.

Olga Richterová musí u řečnického pultíku na špičkyVideo: psp.cz

 
Článek

„Ten, kdo mě vidí zezadu, se asi dost směje. Stojím na špičkách, přidržuji si mikrofonky,“ popsala Novinkám Richterová situaci, kterou zažívá, když mluví u řečnického pultíku.

„Jsem malá, ale i přesto bych ráda důstojně zastupovala zájmy voličů. Ten řečnický stupínek je běžný třeba ve Velké Británii,“ dodala poslankyně, která měří 154 centimetrů. Podobný problém řeší i její stranická kolegyně Dana Balcarová.

Malá dřevěná stolička by měla stačit

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) Novinkám řekl, že vede diskusi s kanceláří Sněmovny o tom, jak by měl stupínek vypadat. „Mám představu, že jednoduchá malá dřevěná stolička, kterou člověk zasune a vysune nohou, by měla stačit,“ uvedl Pikal.

„Jsou tady vstřícní pracovníci. Už mě kontaktovali, že se snaží vymyslet něco, aby to bylo dřevěné a hezky to vypadalo, a zase to musí být lehké, aby se to dalo nohou vyklopit,“ doplnila Richterová.

Ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch Novinkám řekl, že stupínek bude. Není však jasné kdy, nejprve je potřeba vyřešit technické detaily.

Pikal dodal, že ví minimálně o pěti poslancích, kteří by stupínek také ocenili. Mezi takové patří třeba Patrik Nacher z hnutí ANO, který měří 162 centimetrů.

„Jak na vystoupení na zastupitelstvu hl. m. Prahy, tak tady přes ten řečnický pult v zásadě nevidím nebo oni nevidí mě – a cítím se tam nekomfortně,“ smál se. „Beru to s nadsázkou, když tam bude stupínek, tak ho někdy využiji, ale nestěžuji si,“ dodal Nacher.

Reklama

Výběr článků

Načítám