Hlavní obsah

Kdo vyplatil stamilióny bez soutěže? Nečas ukázal na Nováka, ten na Vondru

Právo, luk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér a šéf ODS Petr Nečas ve čtvrtek řekl, že odpovědnost za kauzu zakázky v hodnotě 766 miliónů korun týkající se úřadu nynějšího ministra Alexandra Vondry (ODS) nese tehdejší šéf úřadu vlády Jan Novák. Kompetence k podobným zakázkám podle Nečase spadaly pod něj. Novák to odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas (ODS)

Článek

Skandál sahá do období českého předsednictví Evropské unie, kdy byl Vondra vicepremiérem Topolánkovy vlády a vedl vládní sekci pro předsednictví Česka Evropské unii.

Tady opět vytváříte lživý umělý oslí můstek, který vede naprosto špatným směrem.
Petr Nečas

Nečas zdůraznil, že na úřadu vlády neměl pravomoci k zadávání podobných zakázek Vondra.

„Tady opět vytváříte lživý umělý oslí můstek, který vede naprosto špatným směrem. Ekonomický úsek, který zajišťoval tyto věci, nikdy nespadal do kompetence místopředsedy vlády, ale přímo pod vedoucího úřadu vlády,“ prohlásil Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas po schůzce s Petrem Lessym

Bývalý vedoucí Úřadu vlády Novák Nečasovo tvrzení odmítl.  Vše bylo podle něj v režii Vondry a jeho lidí.

Za přípravu smluv a výběr dodavatelů odpovídala sekce řízená panem místopředsedou vlády Vondrou.
Jan Novák

„Za přípravu smluv a výběr dodavatelů odpovídala sekce řízená panem místopředsedou vlády Vondrou. V tomto konkrétním případě mě ujistil, že je rámcová smlouva s dodavatelem bezchybná. Neměl jsem důvod pochybovat o jeho slovu nebo o kompetentnosti spolupracovníků, které si vybral. A nemám důvod o tom pochybovat ani dnes. Věřím, že celá věc bude uspokojivě vysvětlena,“ sdělil Novák ve čtvrtek Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Novák

Exšéf Úřadu vlády ČR také popsal dění kolem zakázky. Vondrovi lidé podle Nováka ujistili, že se plnění smlouvy bude pohybovat mezi 70 až 80 milióny korun.

„Před podpisem smlouvy jsem byl písemně ujištěn, že se jedná o exkluzivního dodavatele. Dále bylo sekcí pana místopředsedy vlády sděleno, že se plnění smlouvy bude po celé předsednictví pohybovat mezi 70 až 80 milióny Kč,“ uvedl Novák.

Jan Novák (35)
Do čela Úřadu vlády nastoupil za premiéra Mirka Topolánka (ODS) v září 2006. Před tím vedl bezpečnostní odbor prezidentské kanceláře.Ve funkci zůstal i za překlenovacího kabinetu Jana Fischera.Od října 2010 působí jako náměstek v Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ). Má na starosti chod kanceláře ředitele, ale i státní dozor nad ochranou utajovaných skutečností a je odpovědný i za otázky administrativní a fyzické bezpečnosti NBÚ.

Firma měla mít exkluzivní postavení, ale neměla

Mělo jít o podivnou zakázku za více než tři čtvrtě miliardy korun přiklepnutou Vondrou vedenou sekcí napřímo, bez veřejné soutěže soukromé firmě Promopro.

Jako důvod bylo tehdy uvedeno poskytnutí výjimky ze zákona o veřejných zakázkách, neboť Promopro prý mělo v oblasti požadovaných služeb exkluzívní postavení a jiné firmy je neměly být schopny zajistit. To se však nijak neprokazovalo a ostatně ani prokázat nešlo, protože Promopro žádné exkluzívní postavení nemělo.

Zakázka se týkala pronájmu a obsluhy audio-vizuální techniky na akcích pořádaných v rámci českého předsednictví EU v prvním pololetí roku 2009 a i podle jednatele Promopra Jaroslava Veselého jeho firma u nás exkluzívní postavení dodavatele takové techniky pro velké kongresy nemá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám