Hlavní obsah

Kdo s kým půjde? Pražská předvolební volenka se rozjela naplno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská organizace TOP 09 v posledních týdnech jednala o předvolební spolupráci s místním zbytkem koalice SPOLU (ODS a KDU-ČSL) i o pokračování spolupráce se STAN. Výsledky jednání, které mají směřovat k opakování trojbloku, nyní předloží k posouzení předsednictvu. Novinkám to řekl její šéf Jiří Pospíšil. A nasnadě je i křeslo primátora.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Pospíšil už hovořil o pomoci neziskovým soukromým muzeím s ministrem Lubomírem Zaorálkem.

Článek

„V řádech dnů proběhne naše krajské předsednictvo, kam přinesu informaci o probíhajícím jednání. O tom, co nám kdo nabízí, hlavně v programové oblasti, kde dostanu mandát k dalšímu jednání,“ uvedl pro Novinky Pospíšil, jenž je členem vyjednávacího týmu.

TOP 09 je nyní součástí magistrátní koalice, kterou v roce 2018 složili Piráti (13), hnutí Praha sobě (13) a Spojené síly pro Prahu (13), což je právě spojení TOP 09 (8), STAN (4) a KDU-ČSL (1). V opozici vedle vítězné ODS (14) zůstalo i hnutí ANO s 12 mandáty.

Piráty v Praze povede do voleb opět Hřib

Komunální volby

„Budu prezentovat výsledky jednání se STAN a s ODS a KDU-ČSL. Je třeba korektně říct, že na jednání se STAN nám byla panem předsedou krajské organizace Petrem Hlubučkem navržena varianta parity (rovného zastoupení na kandidátce – pozn.red.),“ upřesnil a dodal, že nabídku však rozporoval místopředseda Jan Lacina (STAN) s tím, že nejde o návrh krajského výboru.

Podle něj STAN není jednotný a Lacinovo křídlo upřednostňuje samostatnou kandidátku.

Doplnil tak, že přísliby STAN považuje za vágnější. „To není problém TOP 09, ale STAN, kdy přijdou funkcionáři na jednání a každý vám říká něco jiného. Proto říkám, že budu prezentovat výsledky jednání, ale ne dvě nabídky,“ vysvětloval Pospíšil.

Spolu už peče koalici proti Hřibovi, ale skřípe to

Domácí

Hlubuček: Topce bych nechal primátora

Podle Hlubučka se však o jednoznačnou nabídku jednalo, a to bez ohledu na výroky jednotlivců. „TOP 09 ví moc dobře, co tím bylo míněno,” řekl Novinkám.

Očekává proto, že se k tomu Pospíšil spolu s krajským výborem nyní vyjádří.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Hlubuček

Má také jasno v tom, že je případně ochoten přenechat TOP 09 i místo v čele kandidátky. „Pro mě by to nebyl problém,” reagoval na dotaz.

Naopak v případě, že se TOP 09 rozhodne pro SPOLU, znamená to podle Hlubučka jediné – nebude mít primátora. „Nevím, jestli její členové ještě nezmění názor,” připomněl, že konečné rozhodnutí bude na dalších členech, nikoli jen na Pospíšilovi.

Pospíšil: SPOLU je lepší řešení

Odkazoval přitom na skutečnost, že se Pospíšil se nikterak netají tím, že je zastáncem právě spojení SPOLU.

Experti: Kalousek příštím prezidentem? Exceloval by v debatách, na vítězství to ale nestačí

Domácí

„Myslím, že pro Prahu jako takovou i topku, která prosazuje svůj program, je to lepší řešení,“ potvrdil nyní Pospíšil.

Mezi důvody nyní uvedl programovou shodu, vizi dlouhodobého trvání SPOLU a čtyřicetiprocentní úspěch, jenž koalice ve sněmovních volbách v Praze získala.

Podle dřívějších informací Práva navrhla pražská ODS zbylým stranám v nástřelu „Memoranda o vytvoření koalice SPOLU“, že každá ze stran má právo nominovat na kandidátku své nominanty v poměru 7:4:1 v pořadí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. I to by však mohlo být předmětem dalších jednání.

Dejte mi měsíc, potřebuji vyřešit vedení divadla, říká Farského náhradnice

Domácí

„Jestli předsednictvo řekne: 'Uzavři koalici se STAN', budu to jako demokrat plně respektovat,“ uzavřel Pospíšil. Podle něj se však jedná spíše o přirozeného partnera pro povolební spolupráci.

SPOLU chce dohodu v únoru

Novinky a Právo se o aktuálním vyjednávání v Praze bavily i s dalšími zástupci stran. Ač chvíli zaznívalo, že TOP 09 se STAN mají k sobě blízko a věří si v Praze na vítězství, na nedělním jednání to mělo i kvůli personáliím drhnout.

S ohledem na vývoj proto i v ODS panuje přesvědčení, že je uzavření dohody v rámci SPOLU „na spadnutí“. Její konečnou podobu chtějí představit v únoru.

A poté, co se strany dohodnou na spolupráci, má přijít na řadu příprava kampaně s tím, že by se paralelně mělo rozhodovat i o podobě lídra.

Svoboda na primátora?

Od začátku se nicméně počítá s tím, že v případě vzniku koalice SPOLU obsadí post někdo z řad ODS jakožto nejsilnějšího subjektu.

Soud požádal o vydání exprimátora Svobody

Domácí

Tématem je proto dále interní výzkum TOP 09, ze kterého vyplývá, že se jako nejvhodnější nominant jeví exprimátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). Novinky o průzkumu informovaly zdroje z volebního štábu. „Vyzníval tam dobře Slávek, ale i některá další jména,“ uvedl jeho člen.

Dále pro Novinky uvedl, že si průzkum u agentury Ipsos měla zadat přímo šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která vedla pražskou kandidátku SPOLU do sněmovních voleb.

„O koaliční spolupráci nejen v Praze se vedou intenzivní jednání. Dokud nebude finální dohoda, nebudu se k jednáním blíže vyjadřovat,“ reagovala Adamová na zjištění Novinek.

Pekarová: V4 tu není jen pro jednu zemi

Domácí

Naopak Svoboda otevřeně uvedl, že o existenci průzkumu ví, ač ho prý neviděl.

Na dotaz, zda je připraven výzvu přijmout, ale reagoval už vyhýbavěji: „Vůbec jsem v této rovině neuvažoval. To není věc, která by byla na stole mého rozhodování,“ řekl Novinkám s tím, že nabídku zatím ani nedostal.

Nezakrýval však, že ho přízeň voličů, kterou průzkum ukázal, potěšila. „Každý by lhal, kdyby říkal, že je mu to jedno,“ řekl Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám