Hlavní obsah

Kdo prověří kampaně? Úřad čeká zemětřesení

Klíčový úřad, který kontroluje volební kampaně a hospodaření stran, přijde začátkem roku o většinu vedení. Kritické je načasování hlavně proto, že se v té době budou konat prezidentské volby. Poslanci a senátoři teď musí urychleně navrhnout kandidáty na předsedu a tři členy, aby nedošlo k ochromení úřadu.

Foto: Robert Zlatohlávek, ČTK

Jan Outlý, člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, kterému končí mandát příští rok v březnu.

Článek

Předsedovi Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Vojtěchu Weisovi, kterého před šesti lety nominovala ČSSD, skončí mandát ke konci roku. Nedávno avizoval, že ve funkci pokračovat nechce. V pátek vypršela šéfům poslaneckých klubů lhůta, do kdy mohou podávat své nominace. Hlasovat by se o nich mělo zřejmě 16. listopadu. Představu o novém šéfovi úřadu má zatím jen ODS.

„Mezi současnými členy úřadu je někdo, kdo by se hodil na funkci předsedy, ale ještě se o tom musíme pobavit s ostatními,“ řekl Právu šéf poslanců ODS Marek Benda.

Vylučovací metodou se nabízí bývalý poslanec za ODS, nyní člen úřadu, který dohlíží právě na prezidentské volby, František Sivera. „Jsem připraven dělat jakoukoliv pozici. Když budu mít nabídku s tím, že by někdo měl zájem, abych dělal předsedu, tak budu samozřejmě rád,“ řekl Právu s tím, že zatím osloven nebyl.

Čeká nás kampaň plná nadávek. Babiš má šanci vyhrát, míní odborníci

Prezidentské volby

STAN pro Vymětala

Stejně jako Tomáš Hudeček, který své další působení zatím promýšlí. Hudečkovi, Siverovi a Jiřímu Navrátilovi vyprší mandát ke konci ledna. Navrátil by se chtěl vrátit do akademické sféry. „Ve funkci pokračovat nechci,“ napsal Právu. Z pětičlenného vedení – předseda a čtyři členové – zbude jen Jan Outlý, který byl zvolen jako poslední a mandát mu skončí v březnu.

Jde o zásadní obměnu. Úřad má asi 17 pracovníků, z toho zhruba třetina bude zvolena nově. ODS chce o řadových členech jednat s koaličními partnery a spolupracovat i se Senátem.

Hnutí STAN chce nominovat politologa Petra Vymětala, který působí na VŠE v Praze. „Vědecky se danou oblastí zabývá,“ napsal Právu šéf poslanců STAN Josef Cogan. Připraveni jsou při volbě členů podpořit i jednoho kandidáta opozice.

S načasováním výměny se nedá nic dělat. Funkční období je šestileté. „Bylo by ale dobré, aby tam nebylo žádné podezření z politických tlaků, kdyby byli zveřejněni kandidáti, o kterých strany uvažují a mohla být o nich veřejná diskuse,“ uvedl ředitel české pobočky Transparency International Ondřej Kopečný.

Výběrová řízení na vedení Lesů ČR provází netransparentnost. Vládu tepe i Milion chvilek

Domácí

Nová pravidla

Volba vedení úřadu je poměrně složitá. Předsedu sice vybere ze dvou kandidátů a následně jmenuje prezident republiky, u členů mají ale hlavní slovo senátoři. Ti ze všech návrhů rozhodnou, koho má prezident následně jmenovat. Ještě do středy ale fungoval Senát v dosti omezené míře, jelikož se čekalo na ustavení nových orgánů po volbách.

Spěchá se i s přijetím novely zákona, která upraví poměry v dohledovém úřadu. Hlavní změnou bude to, že se vrcholným orgánem stane pětičlenné kolegium, nikoliv jeden člověk. Cílem má být zlepšení kontrol i vymahatelnosti práva. „Je to dobrá pojistka proti tomu, aby úřad rozhodoval na základě politických preferencí,“ podotkl Kopečný.

Loni si čtveřice kontrolorů opakovaně stěžovala na svého předsedu, který upravil bez jejich vědomí organizační řád, čímž měl omezit jejich pravomoci. Zrušit měl i společné porady, kde se řešily protokoly o kontrolách či udílení pokut.

Reklama

Výběr článků

Načítám