Hlavní obsah

Kavan vládu podpoří, v ČSSD ho mají za vyděrače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ČSSD Jan Kavan je připraven podpořit novou vládu Jiřího Paroubka. Po několika dnech váhání ho nakonec přesvědčila dohoda mezi premiérem a lidoveckým šéfem české diplomacie Cyrilem Svobodou, podle níž bude mít ČSSD na ministerstvu zahraničí prvního náměstka. Zakladatele levicové frakce v ČSSD Laštůvku a Kavana považují ale mnozí poslanci za vyděrače a bojovníky o moc.

Článek

"Před chvilkou jsem byl informován panem premiérem Paroubkem o dohodě mezi ním a panem ministrem Svobodou. Tuto dohodu vnímám jako přijatelný kompromis, a podle toho samozřejmě vládu podpořím, pokud nedojde k nějaké změně," řekl ve středu v poledne Kavan.

Soudí ale, že dohoda bude naplněna. "Věřím slovům pana premiéra," dodal Kavan.

Bojovníci o koryta

Předsedu zahraničního výboru Sněmovny Vladimíra Laštůvku a exministra zahraničí Jana Kavana považují mnozí poslanci za vyděrače a bojovníky o moc. Chtějí ovládat zahraniční politiku a obsadit lukrativní pozice, ale mnozí z těch, kteří k tomu jmenování staronové vlády nevyužili, jim to závidí, řekly ČTK zdroje z poslaneckého klubu nejsilnější vládní strany.

Oba poslanci ale už dříve odmítli názor, že jim jde jen o personální věci. Kavan dnes řekl, že jim nikdy nešlo o funkce, ale o odpovídající vliv nejsilnější vládní strany na zahraniční politiku. Na jejich stranu se v minulých dnech postavil premiér Jiří Paroubek. Nechtějí mít ministerstvo zahraničí "pod nějakou kuratelou", ale chtějí být informováni jako funkcionáři zahraničního výboru sněmovny. "Na to mají právo," uvedl.

Jeden z poslanců ale řekl, že Laštůvka má zájem o úřad velvyslance v Moskvě, Kavan chce převzít jeho funkci ve Sněmovně a na místo prvního náměstka ministra zahraničí chtěl prosadit stálého zástupce v OSN Hynka Kmoníčka, aby mohl s jeho pomocí resort kontrolovat.

Dodal, že kvůli tomu chtěli položit vládu. Právem prý proto padala při úterním jednání klubu ostrá slova na jejich adresu. Volali na ně, že jsou vyděrači, protože k dosažení svých cílů neváhali vydírat, dodal.

Mnozí z níže postavených sociálních demokratů i v regionech podle zdroje právě z tohoto pohledu chápou úsilí Kavana a Laštůvky zformovat levicovou frakci, jejíž ustavující konference se bude konat v sobotu 14. května. Nejde prý jim o levicové ideály, ale jen o moc.

Vrátit straně čest

Mnozí významní socialističtí politikové sice říkají, že s proklamovanými ideály zakladatelů frakce sympatizují, ale zatím se k ní přidat nehodlají. K takovým patří například poslanec Stanislav Křeček, ale i nesporně levicově orientovaný vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ačkoli vicepremiér říká, že do frakce nevstoupí, Laštůvka o něm říká, že je nepochybně jedním z těch, který postojům frakce rozumí a je s nimi i ztotožněn.

Aktivisté šíří prohlášení už od březnového sjezdu ČSSD. V dokumentu píšou, že frakce chce "navrátit své straně důstojnost, čest". Chce prosazovat základní sociálnědemokratické hodnoty, k nimž patří solidarita, sociální spravedlnost, soudržnost, svoboda, samospráva a demokratická účast širokých vrstev obyvatel na rozhodování o správě věcí veřejných.

Bojem o funkce v posledních týdnech ale podle zdroje Kavan a Laštůvka tyto proklamace zcela zpochybnili.

Reklama

Související články

Svoboda by bral Baštu za náměstka

Premiéru Jiřímu Paroubkovi se rýsuje šance, jak získat na svou stranu rebelující soc. dem. poslance Jana Kavana a Vladimíra Laštůvku, a zajistit tak vyslovení...

Hlasování o důvěře vládě v pátek 13.

Nový kabinet premiéra Jiřího Paroubka by mohl Sněmovnu požádat o vyslovení důvěry v pátek 13. května. Jako předběžný termín toto datum uvedl sám předseda vlády...

Kavan si začal klást další podmínky

Poslanec za ČSSD Jan Kavan se nespokojí jen s tím, že prvním náměstkem ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) bude člověk nominovaný sociální demokracií....

Výběr článků

Načítám