Hlavní obsah

Svoboda by bral Baštu za náměstka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiéru Jiřímu Paroubkovi se rýsuje šance, jak získat na svou stranu rebelující soc. dem. poslance Jana Kavana a Vladimíra Laštůvku, a zajistit tak vyslovení důvěry vládě ve Sněmovně. Rýsuje se totiž možnost, že by se prvním náměstkem ministra zahraničí stal velvyslanec v Moskvě sociální demokrat Jaroslav Bašta, kterého by v Rusku vystřídal právě Laštůvka.

Článek

A za toho by zase mohl usednout v křesle šéfa sněmovního zahraničního výboru Kavan. Proti Baštovi jako svému náměstkovi by šéf diplomacie Cyril Svoboda nic nenamítal. Na rozdíl od Hynka Kmoníčka, kterého prosazoval Kavan.

Zmíněnou rošádou by mohla soc. dem. získat větší vliv na lidovci řízeném ministerstvu. A právě o to rebelům jde.

Bašta v Moskvě již přesluhuje a sám Svoboda již - podle svých včerejších slov pro Právo - před časem navrhoval, aby se stal jeho náměstkem. "Sám si přeji, aby soc. dem. měla na mém ministerstvu schopného a silného prvního náměstka," řekl s tím, že to ale musí být člověk, se kterým může spolupracovat. "Bašta takovým člověkem je," potvrdil Svoboda. Prvním náměstkem je dosud nestraník Jan Winkler. Soc. dem. má již dnes ve vedení resortu Vladimíra Müllera.

Laštůvka: nejde o funkce

Podle diplomatických zdrojů je nasnadě, že Bašta by se po své moskevské misi těžko mohl vrátit do funkce ředitele odboru na ministerstvu, takže funkce náměstka ministra je v tomto případě logická. Jediným problémem může být, že Svoboda by zřejmě musel přeorganizovat agendu náměstků, a to kvůli nepříliš dokonalé Baštově angličtině. Zmíněné zdroje připustily, že dosavadní ambasador by se mohl věnovat místo evropské integraci dvoustranným vztahům.

"Bašta je schopný člověk a je jen na panu premiérovi, jak se rozhodne," prohlásil Svoboda.

Rovněž Laštůvka Právu řekl: "Bašta do Prahy - to je zajímavá úvaha." Odmítl se ale vyjádřit k tomu, zda za těchto předpokladů bude ochoten s Kavanem vládu podpořit. "Řekl jsem všechno, co jsem chtěl říci, není co dodat," prohlásil také s tím, že je to na premiérovi. Poznamenal, že jemu o funkce nejde. "Nejde o funkce, alespoň mně ne," dodal Laštůvka.

Jak Právu řekl jeden z dobře informovaných zdrojů, o funkci velvyslance v Moskvě už dříve projevil zájem právě sám Laštůvka. Poslanec včera na přímý dotaz Práva, zda tuto informaci může potvrdit, pouze prohlásil: "To není na pořadu dne."

Reklama

Výběr článků

Načítám