Hlavní obsah

Kavan si začal klást další podmínky

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec za ČSSD Jan Kavan se nespokojí jen s tím, že prvním náměstkem ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) bude člověk nominovaný sociální demokracií. Má další podmínky.

Článek

K tomu, aby podpořil vládu Jiřího Paroubka při hlasování o důvěře ve Sněmovně, žádá Kavan podle svých slov, aby prvním náměstkem ministra byl pouze člověk, který odpovídá určitým kritériím, a navíc aby byla uzavřena písemná dohoda, která by zajišťovala splnění koncepčních požadavků Kavana a šéfa zahraničního výboru Sněmovny Vladimíra Laštůvky (ČSSD) v oblasti zahraniční politiky státu.

Kavan v pátek pro Právo reagoval na zprávu, že premiér Paroubek oznámil, že Svobodovým prvním náměstkem bude člověk nominovaný ČSSD, slovy: "Já o žádné dohodě nevím. Se mnou nikdo během posledních dnů o těchto věcech nehovořil." Pokud této dohody je dosaženo, pak ji podle svých slov vítá, ale nebude nadšený jakýmkoli jménem.

Tři kritéria pro prvního náměstka

Kavan nastolil tři kritéria, která podle něj musí splňovat první náměstek ministra zahraničí nominovaný ČSSD. Uvedl, že to musí být odborník na zahraniční politiku, musí velmi dobře znát chod ministerstva zahraničí a musí být schopen a ochoten prosazovat soc. dem. koncept zahraniční politiky.

Zda velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta, o němž se hovoří jako o žhavém kandidátovi na funkci Svobodova prvního náměstka, splňuje tyto požadavky, Kavan nechtěl říci: "To je záležitost dalšího jednání. K tomu bych se nerad vyjadřoval. K jménům se budu vyjadřovat, až se začne jednat."

Vzápětí dodal další podmínku. "My - a hovořím i za kolegu Laštůvku - jsme nikdy neredukovali svou představu změn na ministerstvu zahraničních věcí jen a jen na otázku personální a na otázku postu prvního náměstka. Diskuse tedy z mého hlediska nemůže končit tím, že oni vymění prvního náměstka Jana Winklera za člověka nominovaného ČSSD a splňujícího tři kritéria, která jsem vyjmenoval," řekl Kavan.

Je podle něj rovněž třeba domluvit mechanismus, který zajistí, aby se nedělala autonomní politika ministra Svobody, ale aby se naplnila dikce ústavy, že o zahraniční politice rozhoduje Vláda ČR v čele s premiérem, aby byla zajištěna kontrolní role Sněmovny a aby ČSSD měla vliv na zahraniční politiku z politického hlediska.

"Ústní sliby jsme dostali loni a nic z toho splněno nebylo. Dvakrát do stejné řeky nevstoupím. Já prostě chci mít dohodu písemně," dodal Kavan.

Související články

Hlasování o důvěře vládě v pátek 13.

Nový kabinet premiéra Jiřího Paroubka by mohl Sněmovnu požádat o vyslovení důvěry v pátek 13. května. Jako předběžný termín toto datum uvedl sám předseda vlády...

Výběr článků

Načítám