Hlavní obsah

Hlasování o důvěře vládě v pátek 13.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový kabinet premiéra Jiřího Paroubka by mohl Sněmovnu požádat o vyslovení důvěry v pátek 13. května. Jako předběžný termín toto datum uvedl sám předseda vlády v pořadu Českého rozhlasu Radiofórum. Do té doby má Paroubek čas na vyřešení problému s rebelujícími poslanci sociální demokracie v čele s Janem Kavanem.

Článek

"Je to sice pátek 13., ale doufejme, že to dopadne dobře," uvedl premiér. Paroubek uvedl, že až tři poslanci ČSSD s podporou váhají, nicméně dodal: "Věřím, že všichni poslanci za sociální demokracii (vládu) podpoří."

Rebelující poslanci ČSSD Jan Kavan a Vladimír Laštůvka svou podporu kabinetu podmiňují větším vlivem sociální demokracie na ministerstvu zahraničních věcí tím, že některý sociální demokrat obsadí post prvního náměstka. Svou podporu kabinetu zvažuje i Robert Kopecký.

První krok již premiér udělal, když se v pátek setkal s ministrem zahraničí lidovcem Cyrilem Svobodou. Z jejich schůzky vyplynulo, že částečně rebelantům z ČSSD vyhoví. Pro obě strany přijatelným kandidátem na post náměstka se jeví velvyslanec ČR v Rusku Jaroslav Bašta.

Paroubkova vláda získá důvěru pouze v případě naprosté disciplíny všech 101 koaličních poslanců. Opoziční strany ODS a KSČM totiž již před časem deklarovaly, že nový kabinet nepodpoří. Jejich názor se bude snažit zlomit sám premiér, který ve čtvrtek oznámil, že chce s těmito stranami o důvěře kabinetu jednat.

Vláda musí podle ústavy požádat Sněmovnu o důvěru do třiceti dnů od svého jmenování, připomíná ČTK. Vzhledem k tomu, že ji prezident Václav Klaus jmenoval 25. dubna, má na to čas do 25. května. Paroubkův kabinet se skládá z dvanácti ministrů ČSSD a po třech ministerských křeslech obsadili lidovci a unionisté.

Související témata:

Výběr článků

Načítám