Hlavní obsah

Katarský emír poprvé v Praze. U prezidenta i premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka poprvé zavítala hlava Kataru. Emír Tamim bin Hamád Sání v úterý večer přiletěl do Prahy na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Dnes se spolu setkají na Pražském hradě, odpoledne má emír jednat i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ten už před dvěma měsíci řekl, že vláda s Katarem jedná o dodávkách zemního plynu.

Foto: ČTK/DPA/Kay Nietfeld, Profimedia.cz

Emír Tamim bin Hamád Sání

Článek

„Energetika bude jedním z velkých témat jednání,“ potvrdil v úterý Právu mluvčí vlády Václav Smolka.

Katarský emír zůstane v ČR až do pátku. Ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák avizoval, že emíra do Česka doprovodí široká delegace. Bude v ní i šéf jeho kanceláře, který patří mezi vlivné postavy Kataru, ministr zahraničí nebo výkonný ředitel katarského investičního fondu, což je jeden z nejbohatších fondů světa. Kvůli početnému doprovodu přiletí katarská delegace ve dvou letadlech.

Tématem dnešního jednání zástupců české vlády s katarskou delegací budou možné katarské investice v Česku, zájem mají Katařani třeba o energetiku, dopravu, lázeňství nebo zbrojní průmysl. Na programu bude i katarský plyn. Jindrák k tomu poznamenal, že Katar má nyní kapacity na svém území sice vyprodané, vlastní ale další třeba ve Spojených státech. „Katar je jedním z největších světových exportérů LNG, takže ta jednání budou z 99 procent o LNG,“ řekl Právu expert na plynárenství Vratislav Ludvík.

Po jednáních na Hradě má být slavnostní oběd pro asi 130 hostů. Uskuteční se netradičně ve Vladislavském sále. Důvodem je summit EU, který se bude chystat v jiných hradních prostorách. Odpoledne se emír setká v Kramářově vile s premiérem Fialou a večer povečeří se zástupci českého byznysu.

Qatar Airways mají leteckého Oscara. Jsou nejlepší letošní aerolinkou

Cestování

Zájem o styky s Katarem v Evropě ožil po ruské invazi na Ukrajinu a se související energetickou krizí. Tato blízkovýchodní země totiž patří mezi největší světové exportéry zkapalněného plynu (LNG) a má třetí největší zásoby ropy i zemního plynu na světě. Největším světovým exportérem LNG byla loni Austrálie, která ho vyvezla 78 milionů tun. Následovaly právě Katar (77 milionů tun), Spojené státy (45 milionů tun) a Rusko (30 milionů tun).

V prvním pololetí letošního roku se ale největším vývozcem LNG staly hlavně díky dramatickému růstu poptávky z Evropy USA.

Dohoda o spolupráci čeká na podpisy
Minulý týden česká vláda schválila mezivládní dohodu o hospodářské spolupráci s Katarem. Měla by být podepsána právě během nynější emírovy návštěvy.
Česko se s Katarem také dohodlo na zintenzivnění diplomatických kontaktů. Otevřeno bylo české velvyslanectví a jedná se o vzniku katarské ambasády v Praze. Katarský velvyslanec pro ČR nyní sídlí v Berlíně.
Ačkoliv se během emírova pobytu v Praze bude od zítřka konat neformální summit EU, on sám se ho zúčastnit nemůže.

Letos v březnu vyvolala rozruch cesta vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře do Kataru, protože podle Radiožurnálu o ní předem nevědělo ministerstvo zahraničí ani vláda. V červnu pak v Kataru jednali čeští ministři mimo jiné o dodávkách zkapalněného plynu a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tam podepsal smlouvu o zamezení dvojího zdanění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám