Hlavní obsah

Karvinská nemocnice navyšuje kapacitu pro pacienty s koronavirem

Právo, Denisa Doležalová

Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji se rozhodla kvůli nákaze v sociálních zařízeních na Karvinsku navýšit počet lůžek na jednotce pro pacienty s koronavirem. Informovala o tom mluvčí této nemocnice Věra Murínová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nemocnice v Karviné.

Článek

„Navýšili jsme kapacitu naší covid jednotky na 15 lůžek. Důvodem je rozšiřující se nákaza v sociálních zařízeních v okolí. Například v havířovských domovech pro seniory Helios a Luna,“ sdělila mluvčí karvinské nemocnice. Dodala, že v pondělí dopoledne přijala jejich nemocnice pět pozitivních pacientů právě z havířovského Heliosu.

„Toto opatření jsme udělali i proto, že v našem okolí jsou dvě soukromé nemocnice, které nepřijímají pacienty s koronavirem. Tudíž kromě infekčního oddělení nemocnice v Havířově jsme zůstali v okrese Karviná jediným poskytovatelem péče o tyto pacienty. Situaci budeme dále sledovat a řešit,“ vysvětlila Murínová.

V OKD se znovu plošně testuje na koronavirus

Domácí

V havířovském domově pro seniory, který se skládá z částí Helios a Luna, se covidem-19 k dnešnímu dni nakazilo 12 klientů a sedm zaměstnanců, dva senioři zemřeli. V Luně chystají hygienici testování zhruba 50 klientů a 30 zaměstnanců. V obou domovech platí zpřísněná protiepidemická opatření. Celá oddělení, kde byla nákaza objevena, jsou v karanténě.

Problém s ochrannými prostředky

Mluvčí karvinské nemocnice navíc upozornila, že se potýkají také s dlouhým dodacími lhůtami u dodavatelů ochranných pomůcek. „Denně monitorujeme skladové zásoby v nemocnici a každý týden poptáváme ochranné pomůcky a snažíme se doplňovat zásoby.“

Epidemie na Karvinsku se zklidňuje, pomohla armáda

Koronavirus

Podle mluvčí chybí nemocnici zejména ochranné pláště. „Aktuálně řešíme akutní nedostatek jednorázových operačních plášťů a jednorázových návštěvnických plášťů. Jejich zásoba na trhu téměř neexistuje. Od dodavatelů dostáváme maximálně desítky kusů týdně, což je pro běžný provoz nemocnice zcela nedostačující,“ líčila Právu Murínová. Dodala, že dezinfekci dostává nemocnice od Moravskoslezského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám