Hlavní obsah

Kartářka lidem radí, aby se nenechali očkovat. Mýty vyvrací mobilní tým

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Očkování proti covidu-19 je v Česku v plném proudu. Nicméně stále se najdou tací, kteří buď nemají možnost se zaregistrovat, nebo očkování odmítají. Proto vznikají mobilní očkovací týmy. Jeden v Ústeckém kraji musí nedůvěřivým lidem vyvracet nejrůznější mýty jako například to, že po podání vakcíny budou mít v sobě sledovací čip nebo budou neplodní.

Kartářka lidem radí, aby se nenechali očkovat. Mýty vyvrací mobilní očkovací týmVideo: Novinky

 
Článek

„Jako první jsme jeli do Mojžíře, kde je asi 4500 občanů. Náš první výjezd byl žalostný. Občany jsme museli přesvědčovat a hlavně jim mnohé vysvětlit. Až podruhé byl náš výjezd úspěšný,“ hodnotí Dagmar Nebáznivá, lékařka mobilního očkovacím týmu, který vyloučené lokality Ústeckého kraje společně s domovy důchodců nebo pečovatelskými domy objíždí už od února.

Odpůrci očkování bojkotují oplatky od Sedity, jiní je natruc kupují ve velkém

Ekonomika

„Máme zkušenost, že poslechli kartářku, která jim nedoporučila očkování. Druhá věc byla, že jim naočkováváme čipy, které je sledují. Další argument byl, že po vakcinaci budou neplodní,“ doplňuje lékařka.

„Mobilní týmy jsou řešením ať už pro očkování ve vyloučených lokalitách, nebo když to lidé mají daleko, případně se nezaregistrovali z různých důvodů,“ řekla Novinkám mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová s tím, že hodnotí výsledky očkování velmi pozitivně.

V úterý 17. srpna vyjel očkovací tým do vyloučené lokality v Litvínově-Janově, kde naočkoval jednorázovou vakcínou Janssen bez předchozí registrace 130 dospělých a 47 dětí ve věku 12–15 let. Ve stejný den dostalo dávku 42 osob starších 16 let od mobilního týmu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Lidem byla nabídnuta možnost přijít i s dětmi. Ty se mohou nechat očkovat pouze jednou registrovanou vakcínou, a sice Pfizerem. Musím říct, že zájem ze strany rodičů nechat naočkovat své děti byl poměrně značný, až nás to překvapilo,“ uvedla Jana Mrákotová.

Foto: Novinky

Personál mobilního očkovacího týmu musí lidem vyvracet nejrůznější mýty o očkování.

Ve středu zavítal do Děčína před vlakové hlavní nádraží. V každém týmu je lékař a sestry, které lidem aplikují dávku. Mobilní očkovací týmy používají převážně jednorázovou vakcínu Janssen.

Část lidí čeká přeočkování třetí dávkou, nastínil Vojtěch

Koronavirus

V Ústeckém kraji jednorázovou vakcínu od mobilních očkovacích týmů zatím přijalo 494 osob. Mobilní týmy budou fungovat i nadále ve spolupráci s jednotlivými obcemi.

V Praze mají naopak lidé příležitost vakcinace v očkovacím autobusu, který do konce srpna zamíří na Zličín, holešovické Výstaviště nebo na náplavky.

Reklama

Výběr článků

Načítám