Hlavní obsah

Kardinál Duka se před volbou papeže zastavil u Zemana

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Za zvoleným prezidentem Milošem Zemanem v pátek dopoledne zavítal kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. Jedním z témat jednání byla i ta část inaugurace, kdy Zeman položí květinu k ostatkům sv. Václava v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Duka se ale tohoto aktu nezúčastní, 8. března, kdy se inaugurace koná, bude ve Vatikánu účasten volbě nového papeže.

Foto: Petr Horník, Právo

Kardinál Dominik Duka při příchodu ke kaceláři budoucího prezidenta Miloše Zemana

Článek

„Bavili jsme se o celé šíři témat, ale především o tom, že pravděpodobně nebudu moci být přítomen v ten jeho slavný den, při inauguraci, protože budu muset být volitelem nového papeže,“ řekl Duka po jednání se Zemanem, které trvalo asi hodinu a půl. Při slavnostním uvedení Zemana do prezidentské funkce Duku zastoupí olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kardinál potvrdil, že Zeman položí květinu k ostatkům sv. Václava. „Dohodli jsme se na určitém projektu a ten zůstává tak, jak je,“ prohlásil. Duka též na dotaz Novinek uvedl, že Zeman respektuje smlouvu o společném užívání Katedrály sv. Víta, kterou v roce 2010 uzavřeli zástupci katolické církve a Hradu.

„Smlouva o Katedrále je platná a pan prezident ji respektuje. Je to smlouva, která se ukázala, že má do budoucna dobré perspektivy,“ uvedl Duka. Kardinál už při příchodu na schůzku poukázal, že ho čeká cesta do Vatikánu, kde bude volit nástupce Benedikta XVI., který rezignoval k poslednímu únorovému dni.

„Jsem tady jenom na otočku, nebudu zde další dny a nevím, kdy se vrátím, tak jsem považoval za dobré, abych ho navštívil a abychom pohovořili,“ prohlásil Duka. Nového papeže volí sbor kardinálů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám