Hlavní obsah

Kardinál Duka bude v Lánech sloužit bohoslužbu za Zemana a za vlast

Kardinál Dominik Duka bude v pátek sloužit bohoslužbu za prezidenta Miloše Zemana a za vlast. V pátek o tom informoval šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Bohoslužba se uskuteční v lánském kostele, který je součástí areálu zámku.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou

Článek

Návrh na odsloužení bohoslužby v kostele Nejsvětějšího jména Ježíš vzešel podle Forejta od katolické církve a prezidentská kancelář jej přivítala jako velmi „přátelské gesto“.

Zeman proto Duku přivítá s oficiálními poctami. Ty mu podle Forejta náleží z kardinálského titulu, na jehož základě je v diplomatickém protokolu vnímán jako zástupce vladaře a následník trůnu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na primase českého proto v Lánech budou čekat čestná stráž i historické prapory nebo zástupci obce. Odpoledne také bude na jeho počest stažena na Pražském hradě prezidentská standarta a ve stejnou dobu naopak zavlaje nad lánským zámkem. To se děje jen velmi výjimečně, podotkl Forejt. Naposledy se tak stalo před asi osmi lety při oficiální návštěvě jedné z hlav státu v Lánech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Součástí zámku v Lánech je i kostel

Po mši, která bude otevřena veřejnosti, Zeman s Dukou povečeří a budou mít společné jednání. Takto významná bohoslužba se v kostele uskuteční poprvé od roku 1921, kdy  stát areál zakoupil.

Hrad i církev ladí memorandum

Zeman a Duka v červenci podepsali memorandum převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu.

Forejt řekl, že na dokončení dohody pracují na pravidelných schůzkách týmy právníků obou stran. K tomu, zda se podaří předpokládaný termín dodržet, poznamenal, že se „text memoranda nemění“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám