Hlavní obsah

Kandidoval, nevěděl o tom. Vysoudil 70 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 si mohli voliči všimnout i kandidátní listiny hnutí Sportovci, za kterou se o hlasy ucházely i známé postavy ze sportovního prostředí. Jenže na kandidátce ve Zlínském kraji se objevil i člověk, který neměl vůbec potuchy, že někam kandiduje. Od hnutí a jeho bývalého předsedy Vlastimila Sehnala za to žalobou na ochranu osobnosti vysoudil minulý týden 70 tisíc korun a omluvu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Muž byl uveden na kandidátce na jedné ze zadních pozic, přičemž u jeho jména bylo napsáno, že pracuje jako předseda JZD. Když se proti své kandidatuře ohradil, dočkal se z úst předsedy hnutí Sehnala, bývalého senátora za ODS a někdejšího vlivného jihomoravského politika, pohrdavého odsouzení s tím, že je slaboch a nelíbí se mu především to, že byl až v suterénu kandidátní listiny.

Soudní spor se vleče už od roku 2017, věc nadvakrát projednával Okresní soud v Blansku, který nakonec rozhodl tak, že muž má nárok na omluvu a odškodnění ve výši 20 tisíc korun od hnutí a dalších 50 tisíc korun přímo od Sehnala.

Soud dospěl k závěru, že bylo jednoznačně prokázáno, že mužův podpis na kandidátní listině je padělaný. „Když se žalobce bránil proti tomu, že bez svého vědomí vystupuje na kandidátce, tak žalovaný Sehnal veřejně řekl nepravdivé důvody vyškrtnutí žalobce a dalších kandidátů, které označil za slabochy, kteří to nezvládli,“ stálo ve verdiktu.

Senátoři podali stížnost na kandidaturu Rohanové

Prezidentské volby

Spor ale prvoinstančním verdiktem neskončil a případ dostal na stůl ještě odvolací krajský soud v Brně. Sehnal totiž tvrdil, že on sám by neměl nic platit. „Pánové se vůbec neznali, navrhuji žalobu zamítnout,“ sdělil soudu jeho advokát.

„Je evidentní, že hnutí Sportovci bylo politickým projektem pana Sehnala. A přišlo by nám nesprávné, aby kdokoli, kdo je předsedou, se mohl za ten politický subjekt schovat a utéct z odpovědnosti. Pan Sehnal věděl o tom, že jeho zdůvodnění neodpovídá skutečnosti, že klient není slaboch ani ješitně uražený. Z jeho strany šlo o cílené jednání,“ oponoval advokát neoprávněně zapsaného muže.

Jen plnil kandidátku

Senát v čele s Michalem Ryškou ale neměl pochyb o tom, že žaloba na ochranu osobnosti je namístě. „Prvním zásahem byla neoprávněná evidence na kandidátní listině. Žalobce se tak stal bez svého přičinění jen nástrojem politických zájmů hnutí, stal se zřejmě jen jedním z řady prostředků k naplnění kandidátní listiny,“ prohlásil Ryška.

„Druhým skutkem jsou osobní smyšlenky pana Sehnala na adresu žalobce. Taková kritika nemohla mít žádný skutkový základ. Je plně opodstatněný závěr, že za ryze osobní smyšlenky žalovaný nese vlastní právní odpovědnost. Odpovídá to i potřebě kultivace veřejného života, nepovažujeme za šťastné, aby se odpovědnost přenášela na jiné subjekty,“ odmítl Ryška, aby se Sehnal schovával za politické hnutí.

Podle verdiktu odvolacího soudu nehraje roli ani to, že hnutí Sportovci se už dobrovolně rozpustilo a je nyní v likvidaci. „Až do výmazu z rejstříku politických stran a politických hnutí odpovídá za své závazky,“ zdůraznil Ryška. Verdikt je nyní pravomocný.

V malém městě v Arkansasu si zvolili osmnáctiletého starostu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám