Hlavní obsah

Kandidáti na Hrad budou mít zdarma volební klipy

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra už připravilo zákon, podle něhož má na začátku roku 2013 probíhat přímá volba prezidenta. Kubiceho úřad předložil návrh do připomínkového řízení vládním institucím, ačkoliv přímou volbu na Hrad ještě neschválil Senát.

Článek

Prováděcí zákon upravuje i předvolební kampaň. Tak jako u sněmovních voleb a při hlasování do Evropského parlamentu budou mít i prezidentští kandidáti vyhrazený prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro své předvolební klipy.

V době začínající 16 dnů a končící 48 hodin před volbou dostanou dohromady deset hodin bezplatného vysílacího času. V případě druhého kola mohou dva soupeři agitovat ve dvou dnech v celkovém čase dvou hodin.

Zákon počítá také s tím, že doba mezi prvním a druhým kolem nebude jeden týden, jako je tomu u senátních voleb, ale týdny dva.

Kontrola podpisů jen namátková

V prvním kole se stává prezidentem ten, kdo získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud nikdo takový nebude, postupují dva nejúspěšnější do druhého kola. Samotná volba bude jednoduchá – lidé bez jakékoli úpravy vhodí do urny lístek se jménem vybraného kandidáta.

Zákonodárci a občané musí kandidáty navrhnout nejpozději na konci příštího roku. Mandát prezidenta Václava Klause končí 7. března 2013. Podle návrhu zákona mají být kandidátní listiny podány nejpozději 66 dnů před dnem voleb.

Kandidáta bude moci navrhnout nejméně dvacet poslanců nebo deset senátorů. Rovněž také každý občan, který získá alespoň 50 tisíc podpisů. Jejich pravost bude ověřována namátkově.

Volit se bude také v cizině

Volit budou moci občané i mimo bydliště pomocí voličských průkazů či v cizině prostřednictvím ambasád.

Naopak korespondenční hlasování či elektronickou volbu nebude možné využít. S těmito oběma novými typy hlasování už dřív pro některé volby koketovaly politické strany, ale zatím se ke schválení žádná koalice nerozhoupala.

Když na začátku prosince prošla Sněmovnou ústavní změna způsobu volby na Hrad, soc. dem. kritizovala koalici právě za to, že ještě nepřipravila prováděcí zákon. Na rozdíl od ústavních norem, kde se musí koalicí ovládaná Sněmovna a levicový Senát shodnout, u běžných zákonů mohou být senátoři přehlasováni.

Běžný zákon může také vetovat prezident. Ten se nedávno o přímé volbě na Hrad vyjádřil jako o „fatální chybě“. [celá zpráva]

Sněmovna má však dost hlasů, aby i jeho případné veto v případě „obyčejného“ prováděcího zákona přehlasovala.

Reklama

Související články

Přímá volba prezidenta ve Sněmovně prošla

Poslanci přijali novelu Ústavy, která má umožnit přímou volbu prezidenta. Pro přijetí je potřeba dvoutřetinová většina v obou komorách parlamentu. Ve Sněmovně...

Výběr článků

Načítám