Hlavní obsah

Kalousek: Civilní žalobu za miliardy z MUS podá stát začátkem roku

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí podá během prvních dnů příštího roku civilní žalobu, kterou se chce domáhat několika miliard korun zabavených ve Švýcarsku kvůli podezření z praní špinavých peněz při privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS). Právu to řekl šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Do konce tohoto týdne se ministerstvo také odvolá proti rozhodnutí švýcarského soudu, který České republice neumožnil prodloužení termínů pro připojení se k trestnímu řízení proti bývalým manažerům MUS.

Původní termín stát kvůli byrokratickému ping-pongu propásl. Podle švýcarských úřadů přitom České republice vznikla během divoké privatizace důlní společnosti škoda téměř 3,5 miliardy korun.

„Žádost o prominutí termínů jsme zkusili podat z vlastní iniciativy, aniž jsme tomu dávali větší šanci na úspěch. Kromě toho ale samozřejmě pracujeme na civilní žalobě, tedy přesně tak, jak jsme se domluvili na vládě,“ řekl Kalousek.

Liknavost může přijít draho

Dosavadní liknavost českých úřadů může každopádně stát přijít draho. Civilní žaloba je totiž podle Právem oslovených odborníků ve snaze dosáhnout na zabavené miliardy sice cesta možná, ale na rozdíl od přímé účasti v trestním řízení také cesta nákladnější a komplikovanější.

„V civilním řízení nese důkazní břemeno žalobce, takže ten musí vyčíslit přesnou škodu a také dokázat, že mu byla způsobena. Důkazy si přitom musí obstarávat sám, což samozřejmě není jednoduché,“ uvedl např. právník Jiří Teryngel.

Zároveň doplnil, že stát bude muset platit soudní poplatky a v případě neúspěchu i náklady na soudní řízení protistrany.

Civilní soud přitom vychází do značné míry z verdiktu soudu trestního. „Pokud by byli obvinění manažeři ve Švýcarsku uznáni vinnými, tak by to naši pozici v civilním řízení samozřejmě posílilo,“ doplnil Teryngel.

Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 miliónů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. A i přes několikeré upozornění Švýcarů se česká strana nedokázala v termínu prohlásit za poškozenou a požadovat tak u soudu náhradu škody.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v této souvislosti tento měsíc jako na hlavní viníky ukázal na bývalého šéfa pražského vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampulu a dva jeho někdejší podřízené s tím, že by se měli z průtahů zpovídat před kárným senátem. O případném podání kárných žalob má v nejbližší době rozhodnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám