Hlavní obsah

K desetitisícovým nedoplatkům za teplo vznikla v Lubech petice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stovka občanů Lubů u Chebu, jimž přišlo vyúčtování za spotřebu tepla a teplé vody v minulém roce v řádu i přes padesát tisíc korun, se rozhodli sepsat petici a společně podat reklamaci vyúčtování.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Obyvatelé Lubů u Chebu přišli do kulturního domu kvůli vysokým nedoplatkům za teplo

Článek

Zároveň kontaktovali právníky, kteří mají zkušenosti z jiných měst v regionu s reklamacemi vyúčtování a tepla, a chtějí se bránit podáním stížností a žádostí o přezkum postupu města a teplárenské společnosti Lubská Kalora při vyúčtování a nákupu plynu jakožto zdroje tepla. Vyplynulo to z diskuze na veřejném slyšení, které ve středu navečer svolalo město do lubského kulturního domu. Přišlo přes stovku nespokojených obyvatel města.

„Zastupitelstvo na vzniklou situaci na svém posledním jednání minulý týden nereagovalo, takže budeme situaci dál řešit,“ uvedla Petra Šístková z Lubů, která se s několika spoluobčany dohodla na společném postupu a ten prezentovala na společném setkání s vedením města. „Řešení nalézám v tom směru, že se podá reklamace a budeme dál pokračovat právní cestou,“ pokračovala. „Právník po nahlédnutí do několika vyúčtování řekl, že se bude věcí zabývat,“ doplnila Šístková s tím, že reklamaci lidé nyní ve městě hromadně podepisují a již ve čtvrtek dopoledne bude petice s reklamací podána na podatelnu města.

„Nejdůležitější je, abychom získali co nejvíce podpisů,“ připojila se Ludmila Krajčíková, která má osobně doplácet za teplo a teplou vodu 33 tisíc korun. „Ovšem s tím, že již v květnu minulého roku jsme zvýšili zálohy o dva tisíce. Kdybychom to neudělali, tak teď doplácíme přes padesát tisíc,“ prozradila Krajčíková. „To je od města moc hezké, ale s tím měli přijít již dávno, pomoct lidem,“ okomentovala fakt, že na jednání představitelé města přizvali státní úředníky z oblasti sociální pomoci s nabídkou například příspěvků na bydlení nebo v případě hmotné nouze. „A hlavně nás měli informovat o tom, že budou takto vysoké nedoplatky,“ podivovala se.

Lidé ve Slaném demonstrovali proti vysokým nedoplatkům za teplo

Domácí

Jak uvedly státní úřednice na jednání, každý případ je třeba řešit jednotlivě, přičemž není možné o příspěvek na bydlení žádat bez toho, aby nebyly před tím uhrazeny všechny faktury, a navíc lze žádat za uplynulé čtvrtletí. Nelze ale předpokládat podle úřednic, že by někdo za ně zaplatil nedoplatek padesát tisíc korun, protože se jedná pouze o příspěvek. Místní byli také upozorněni, že Karlovarský kraj vyhlásil program nazvaný Záchranná brzda, na který ale podle informací Práva dosud dosáhl pouze jediný žadatel.

„Nic jsme se nedozvěděli“

Podle jednatele společnosti Lubská Kalora Jaromíra Brože a starosty Vladimíra Vorma (KDU-ČSL) byli všichni informováni o růstu cen plynu v médiích a také na úřední desce města. Jen několik nájemníků si ale nechalo zvýšit zálohy za teplo. Největší podíl viny ale vidí v tom, že ministerstvo průmyslu a obchodu dosud nepřijalo opatření, aby byly vysoké ceny plynu pro malé teplárny kompenzovány. Podle dostupných informací by ale měl být tento program nastaven pro minulý rok tak, že by každá domácnost dosáhla na zhruba čtyři až šest tisíc korun, což neřeší situaci v Lubech, ale ani dalších městech, jako je Slaný nebo Kozlov na Olomoucku.

Šístková i Krajčíková ze společného jednání odešly, protože se shodly na tom, že na jejich dotazy nepřišly adekvátní odpovědi. „Čekala jsem, že se budou vymlouvat. Nic jsme se nedozvěděli,“ komentovala Šístková. „Ukázalo se, že tohle není cesta a že se do toho musí opřít právník,“ potvrdila Krajčíková.

„Chápu naše občany, že jsou rozčilení, byl bych stejně rozzlobený jako oni, takže to beru tak, že přišli vyjádřit svůj názor,“ uvedl Vorm. „Nevím, jaké vyhýbavé odpovědi dostali, myslím, že všichni dostali odpovědi, které jsme jim mohli dát,“ uzavřel starosta, jenž odmítl souvislost s navýšením záloh za teplo až na podzim s podzimním termínem komunálních voleb v loňském roce.

Protest před radnicí v Lubech: Lidé se bouří kvůli desetitisícovým doplatkům za teplo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám