Hlavní obsah

Lidé ve Slaném demonstrovali proti vysokým nedoplatkům za teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Slaném demonstrovali ve středu odpoledne lidé před tamní radnicí proti vysokým nedoplatkům za teplo a teplou vodu. Mnohým z nich totiž dorazilo vyúčtování od místního dodavatele tepla a lidé mají platit až desítky tisíc korun.

Foto: Právo

Jeden z účastníků demonstrace ve Slaném ukazuje vyúčtování

Článek

„Lidi šetří, kde mohou, a stejně se nedoplatí. Mnozí už jsou na hranici chudoby,“ řekla Právu paní Kateřina, jedna z demonstrujících, která má sama skoro třicetitisícový dluh.

Shromáždění před radnicí bylo celkem poklidné, jen občas zazněl pískot píšťalky a výzvy do oken radnice: „Pojďte mezi nás!“ Lidé chtěli objasnit, proč radnice dopustila, aby většině zdejších domácností dodával teplo jen jediný dodavatel, firma RDK, a oni nyní nemají na výběr. „Je to monopol, nechceme se nechat vykořisťovat,“ mínil jeden z demonstrujících.

Po nějaké době mezi zhruba stohlavý dav přišel starosta Martin Hrabánek (ODS), který se snažil situaci uklidnit a vysvětlit problematiku vysokých cen. „Se zástupcem společnosti RDK jednáme,“ uvedl starosta, podle něhož by však bylo složité smlouvu z 90. let vypovědět. Vedení města podle něj zváží, zda místním lidem město poskytne na zaplacení nákladů bezúročné půjčky. Další možností je podle starosty čerpání sociálních dávek na bydlení prostřednictvím úřadu práce.

Foto: Právo

Starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS) mezi účastníky demonstrace

Mnozí lidé se divili, že mají nedoplatky i přesto, že v zimě téměř netopili. Podle nastavených pravidel však domácnost platí třeba i při nulovém nebo minimálním odběru. „Spotřeba tepla se rozúčtuje tak, že 60 procent celkové spotřeby domu se rozúčtuje podle měřidel v jednotlivých bytech a zbylých 40 procent se rozpočítává podle plochy bytu,“ upřesnila Danuše Vilímová ze společenství vlastníků. Podobný vzorec se podle ní používá i na teplou vodu, jen s tím rozdílem, že 70 procent je podle měřidla a 30 procent podle plochy bytu. Podle ní se však ukázalo, že ačkoli mnozí lidé tvrdí, že šetří, tak ve skutečnosti některá společenství mají za minulý rok úplně stejný odběr tepla a teplé vody jako v roce předchozím.

Protest před radnicí v Lubech: Lidé se bouří kvůli desetitisícovým doplatkům za teplo

Domácí

Vysoké nedoplatky mají i tam, kde měli lidé špatně nastavené zálohy, nebo v domácnostech s větším počtem členů. „Je to vyloženě podle spotřeby. Někde je čtyřčlenná rodina, tak platí výrazně víc. Snažili jsme se lidem říct, aby šetřili a navýšili si zálohy, ale někdo to neudělal,“ uvedla Vilímová.

Mnozí demonstrující poslali i reklamaci vyúčtování. Chtějí rozporovat cenu za teplo, která původně byla na hranici 599 korun za GJ tepla. Od června ji dodavatel zvedl na 1551 a pak od listopadu na 1875 korun. „Pak ale udělali vyúčtování za celý rok za cenu 1690 korun za GJ,“ namítala k ceně Vilímová.

Podle jednatele RDK Josefa Rabase se jedná o celoroční kalkulaci. „Avizovali jsme lidem předběžně kalkulované ceny, oznamovali jsme to i Energetickému regulačnímu úřadu. Kalkulace se dělá roční,“ vysvětlil před několika dny Právu pohyb cen rostoucích kvůli zdražení plynu Rabas. Slánská radnice nechává také vyúčtování přezkoumat odborníky z ČVUT.

Za teplo se lidem vrátí i tisíce. Nedoplatky to ale nepokryje

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám