Hlavní obsah

Protest před radnicí v Lubech: Lidé se bouří kvůli desetitisícovým doplatkům za teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luby

Zhruba sto padesát lidí přišlo v pondělí odpoledne protestovat před radnici v Lubech na Chebsku proti doplatkům za teplo a teplou vodu za loňský rok, které v některých případech dosahují až k sedmdesáti tisícům korun.

Protest v Lubech kvůli vyúčtování teplaVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Na jednání zastupitelstva v malé zasedací síni městského úřadu se všichni ani zdaleka nevešli, starosta Vladimír Vorm (nez.) jim přislíbil brzké společné jednání i za přítomnosti zástupců dodavatelské společnosti tepla Lubská Kalora.

„Přišel mi nedoplatek 55 957 korun,“ uvedla Kristýna Krišková z Lubů, která žije sama v bytě dva plus jedna.

Bydlí tam čtvrtým rokem a za tu dobu se jí poplatky za bydlení zvýšily dvojnásobně. A teď navíc přišlo ještě vyúčtování nedoplatku. „Nechápu, kde se vzalo, že jsem protopila devadesát tisíc korun za rok,“ kroutila nevěřícně hlavou. „I kdybych topila naplno, tak mi to vyjde jako příliš vysoká částka,“ pokračovala Krišková, která platí v současné době zálohu za topení kolem tři a půl tisíce korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Před radnicí v Lubech u Chebu se sešlo asi sto padesát nespokojených místních obyvatel

„Minulý rok jsme měli přeplatek sedm tisíc a letos nedoplatek 35 tisíc korun,“ uvedla Jana Geigerová z Lubů. „Údajně chtějí udělat splátkové kalendáře, ale my si můžeme dovolit platit navíc maximálně 500 korun měsíčně,“ pokračovala. „Já jsem invalidní důchodce a manžel si nevydělá tolik, protože v západních Čechách tak vysoké platy nejsou,“ pokračovala Geigerová.

Podobně je na tom spousta dalších místních obyvatel, kteří žijí v panelových domech, jež jsou zásobovány ze dvou plynových tepláren města. To je pronajalo před časem firmě Lubská Kalora, která má na provoz licenci. Jejich zástupce na pondělním jednání městského zastupitelstva chyběl.

Situace domácností se loni zhoršila. Stát vyplatil 20 milionů dávek

Finance

Do jednací místnosti se nahrnuly desítky lidí a další čekali na chodbě a na schodišti. Většina ale musela zůstat stát před radnicí, kde čekala na příchod starosty Vorma. Ten setkání vyloučil, protože od čtyř odpoledne zahajovalo řádné jednání zastupitelstva města, které mělo svůj vlastní program. Problematika nedoplatků za teplo v něm k nelibosti místních nebyla. Vorm to vysvětlil tím, že jej nikdo dopředu nekontaktoval, aby se diskuze mohla připravit.

Po ostrých slovních výměnách se nakonec s přítomnými lubskými občany starosta dohodl, že během úterý vyvěsí na webových stránkách města termín, kdy se uskuteční jednání s dodavatelem tepla v prostorách, kam se vejdou všichni zájemci.

Jak pro Právo uvedla prokuristka společnosti Lubská Kalora Eliška Navrátilová, výše nedoplatků vyplynula hlavně z nárůstu cen plynu v loňském roce, a to o zhruba 300 procent. Obyvatelé Lubů se ale podivují, proč jim firma průběžně nezvýšila zálohy, aby tomuto nárůstu odpovídaly.

Naděje nějaká je

Podle Navrátilové ceny plynu – který nakupovala firma každý měsíc zvlášť, protože jí skončila na konci předminulého roku fixace – kolísaly. „Také jsme doufali, že se vše uklidní a ceny zase půjdou dolů. Postupovali jsme podle našeho nejlepšího svědomí,“ ujišťovala prokuristka.

Naděje pro Lubské tu přece jenom je. Podle Vorma a Navrátilové připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu opatření, v rámci kterého by mohla Lubská Kalora čerpat pomoc od státu.

Drzost bez hranic. Levnější energie oživily šmejdy

Ekonomika

„Přesná podoba opatření ale ještě není známa,“ uvedla prokuristka, která doufala, že vláda přijde s pomocí již v loňském roce, což byl další důvod, proč k razantnějšímu zvýšení záloh společnost nepřistoupila.

„V tom vidím největší chybu,“ komentoval starosta, jenž spolu se zastupiteli v pondělí schválil posunutí podání námitek proti vyúčtování do konce května, původní termín byl 10. květen.

Místní jsou rozhodnutí bojovat na všech frontách. „Nutí mě k tomu empatie k seniorům, kteří prostě nebudou mít ani na případné splátky,“ uvedla Petra Šístková, která je odhodlaná se se sousedy obrátit se stížností i na Energetický regulační úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám