Hlavní obsah

Justice se obula do Vondráčka: Kvůli Babišovi zpochybňujete, že ČR je právní stát

Proti výrokům šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který komentoval budoucí hlasování o vydání svého stranického šéfa Andreje Babiše, se ohradili soudci i státní zástupci. Soudcovská unie se v pátek pozastavila nad tím, že třetí nejvyšší ústavní činitel země zpochybňuje demokratický právní stát.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (vlevo) přijímá gratulaci od předsedy ANO Andreje Babiše na ustavující schůzi dolní komory.

Článek

Vondráček uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, že hlasování poslanců o vydání Babiše bude „úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu”.

Ve čtvrtek v rozhovoru pro DVTV mimo jiné zdůvodnil, proč hnutí ANO, které dříve samo prosazovalo zrušení imunity zákonodárců, tento bod z programu vypustilo. „Zrušení imunity jsme z volebního programu vymazali kvůli zkušenostem. Počkáme, až budeme mít nezávislou policii a soudy,” uvedl Vondráček s tím, že vzhledem k délce řízení by se Babiš patrně nestihl za čtyři roky funkčního období očistit.

Pobouření soudci

Soudcovskou unii, která zastupuje přes polovinu českých soudců a vzhledem k neexistenci samosprávné Nejvyšší rady soudnictví reprezentuje justici navenek, vyjádření pobouřila. Podle stavovské organizace jím Vondráček relativizuje nejen nezávislost policie a soustavy státního zastupitelství, ale v důsledku také soudů.

„Jako třetí nejvyšší ústavní činitel ČR tak zpochybňuje, že Česká republika je demokratickým právním státem založeným na respektu k lidským právům včetně práva na rovnost občanů před zákonem,” napsali soudci v prohlášení, které zveřejnili na svém webu.

Přidali se i žalobci

Totéž si myslí i státní zástupci. „Unie státních zástupců se plně ztotožňuje s prohlášením Soudcovské unie. Státní zastupitelství prokázalo a prokazuje, že pracuje řádně, nestranně a nepodléhá žádným vnějším tlakům,” sdělil mluvčí unie žalobců Ondřej Šťastný.

Vondráčkův výrok vyvolal v předchozích dnech kritiku oponentů zejména z pravicových stran, kteří také poukazovali na to, že ANO bylo samo pro omezení imunity zákonodárců.

Předseda Sněmovny odmítl interpretaci, že se postavil proti stíhání Babiše proto, že předseda ANO se má stát premiérem. Vysvětlil to tak, že důvody pro stíhání Babiše by měly být s ohledem na Babišovu budoucí vládní pozici důsledně a pečlivě prověřeny. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Kriminalisté viní Babiše a dalšího poslance za ANO Jaroslava Faltýnka z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, a to v souvislosti s padesátimiliónovou dotací na farmu Čapí hnízdo. Sněmovna už je jednou vydala, protože však v říjnových volbách obhájili mandát a opět nabyli imunity, musí obměněná Sněmovna hlasovat znovu. Druhou policejní žádostí o vydání se momentálně zabývá mandátový a imunitní výbor.

Babiš i Faltýnek vinu odmítají a hovoří o tom, že stíhání může být politicky motivováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám