Hlavní obsah

Jurečka: Jsme sociální svědomí vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka věří, že vnitřní rozpory kvůli kulturním válkám už překonali a že se jim podaří zastavit padající preference a přesvědčit voliče, že jsou sociálním svědomím vlády a že to myslí vážně s ekologií.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Věříte, že novým programem upoutáte voliče a že se vám zvednou preference?

Chceme ukázat, že lidovci mají místo v politice 21. století a že umějí reagovat na poptávku společnosti. Určitě jedním z důvodů, proč to děláme, je přesvědčit voliče, kteří váhají, i voliče nové. Není volební rok, tak jsme si chtěli odpracovat program, dělala na něm celá strana. Není to, jako když Babišovi neznámí autoři napsali knihu O čem sním, když náhodou spím.

Vyhodnocovali jste si, proč vám klesají voličské preference?

Vláda je v polovině období a v tu dobu bývají vlády nepopulární. Navíc musíme čelit spoustě výzev, jako je válka na Ukrajině, vysoké ceny energií nebo migrace. Naše voliče hlavně zajímá sociální politika a my jim musíme vysvětlit, co už jsme v sociální oblasti odpracovali.

Zároveň chceme získat voliče, pro které je důležité životní prostředí. A těm chceme, ne aktivisticky, ale rozumně, nabídnout naše řešení otázek ochrany životního prostředí a péče o krajinu.

Vláda má důvěru Sněmovny

Domácí

Než jste vstoupili do vlády, tak jste říkal, že budete jejím sociálním svědomím. Ale moc o vás slyšet není, nepadají vaše preference i kvůli tomu?

Myslím, že sociálním svědomím jsme. Jsme stranou, která připravuje reformu penzí i sociálních dávek. Děláme něco pro podporu rodin, aby děti mohly zůstávat v rodinách a nebyly odebírány. A pokud k tomu dojde, tak aby byli vhodní pěstouni.

Podporujeme bydlení na ministerstvu životního prostředí. Musíme být trpěliví a lépe komunikovat, co se nám ve vládě podařilo.

Sociální svědomí jsem si představoval tak, že budete mantinelem proti pravicovým receptům ODS. Ale příliš to tak nevypadá.

S tím nemohu souhlasit, protože jsme opakovaně zvýšili důležité sociální podpory, sociální minimum, příspěvky na dítě a na mobilitu. Prosadili jsme rodičovský příspěvek, i když to koaliční partneři dělat nechtěli. Připravujeme zvýšení příspěvku na péči. Chystáme změny, aby systém byl adresnější a transparentnější, aby lidé nezneužívali dávky, i když mohou pracovat.

Ale veřejně se například vůči ODS tolik nevymezujete.

Naše země nepotřebuje v těžké době vládu, která se bude veřejně dohadovat. Za zavřenými dveřmi se s partnery dohadujeme, ale pak prezentujeme jen výsledky.

Už jste si vyříkali, jak se postavit ke kulturním válkám, které lidovcům dost poškodily pověst?

Probrali jsme si to ve straně a mělo by platit, že názory na tato témata jsou dlouhodobě dané. Určitě nikdo nečeká, že změníme pohled například na manželství pro všechny. Ale udělali jsme posun a chopili jsme se toho prakticky a připravili jsme návrh, který v mnohém upravuje práva registrovaných partnerů a který má jediný šanci projít.

Ale je potřeba říci, že vždy budu respektovat poslance, kteří mají k některým návrhům výhradu svědomí. Pohled našich poslanců a senátorů není stoprocentní, jsou mezi nimi ti, kteří podpoří Istanbulskou úmluvu, a někteří uvažují, že v případě potřeby podpoří manželství pro všechny.

Volby by vyhrálo ANO s 33,5 procenta, koalici Spolu odcházejí voliči

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám