Hlavní obsah

Jurečka bude řešit důchodovou reformu se zástupci ANO

Budu chtít slyšet, jaká řešení by volila opozice, řekl ve středu na tiskové konferenci vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který se má kvůli důchodové reformě odpoledne sejít se zástupci hnutí ANO. Probrat chce také úpravu valorizačního mechanismu. Jednat chce pak i s SPD a se zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Budeme probírat postupně jednotlivá témata, jak systém stabilizovat. Budu chtít slyšet jasné názory opozice, jaká řešení by volila ona,“ komentoval schůzku Jurečka. Prodiskutovat chce také úpravu dlouhodobého valorizačního mechanismu.

Zdůraznil, že je nutné najít maximální možnou shodu, a to nejen s opozicí, ale i se zástupci odborů a zaměstnavatelů. „Protože reforma není na jedno volební období, ale na desítky let,“ podotkl.

Česká televize v neděli uvedla, že ministerstvo práce a sociálních věcí dokončilo nový návrh na další zpomalení růstu důchodů. Podle jedné z variant by důchodci při mimořádné valorizaci kvůli vysoké inflaci dostávali stejnou jednorázovou částku 5000 korun.

Jasno bude odpoledne. Zástupci ANO jednali s Pavlem o novele snižující růst penzí

Domácí

Další varianta počítá se zrušením mimořádné valorizace, inflaci by penzistům stát kompenzoval při řádné lednové valorizací. Třetí možností je snížení mimořádné valorizace důchodů jen na polovinu růstu inflace, zatímco dosud zahrnuje celý nárůst cen.

Schillerová: Zatím jsem dostala jen sadu otázek

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová ve středu novinářům řekla, že od jednání s ministrem očekává především data. „Především očekávám podklady, protože to, co jsem dostala, tak je sada otázek pro opozici,“ uvedla.

„I ta sada otázek, která byla nám zaslána, tak se pořád točí kolem prvního pilíře,“ dodala.

Podklady, které zatím má, vnímá jen jako jakési návrhy k parametrickým změnám. Experti dlouhodobě poukazují na to, že čeští penzisté mají většinu svého příjmu z veřejného systému, tedy z takzvaného prvního pilíře.

Podle vládního programového prohlášení by měl mít důchod tři části - základní, zásluhovou a naspořenou. Základní část penze se stanoví s ohledem na důstojnost ve stáří i na finanční možnosti státu. V zásluhovém díle se odrazí výše odvodů a počet dětí.

Ke spoření se má zřídit státní či veřejnoprávní fond. Zachovat se má i nynější penzijní spoření.

Povinná doba pojištění pro získání důchodu se má zkrátit. Umožnit se má dřívější penze pro náročné profese, přispívat na ni mají víc zaměstnavatelé. Podpořit se má práce v důchodovém věku.

Příští rok do důchodu: o 3000 méně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám