Hlavní obsah

Jasno bude odpoledne. Zástupci ANO jednali s Pavlem o novele snižující růst penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel se ve středu dopoledne sešel se zástupci hnutí ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, aby vyslechl jejich argumenty proti parlamentem schválené novele snižující valorizaci důchodů. Po jednání dvojice opozičních politiků uvedla, že jednání bylo „konstruktivní“. S prezidentem se prý shodují na tom, že vláda zaspala a novela se neměla řešit ve stavu legislativní nouze. Podle Havlíčka zatím Pavel není rozhodnut, zda novelu podepíše, či vetuje. Verdikt oznámí prezident odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedové hnutí ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček při příchodu na jednání za prezidentem

Článek

„Pan prezident je poslední nadějí a pojistkou ústavnosti,“ řekla Schillerová při příchodu přítomným novinářům. Pokud by Pavel důchodovou novelu nevetoval, hodlá se ANO obrátit na Ústavní soud, ačkoliv Schillerová nesdílí názor, že by věc měl rozhodnout soud. K ústavní stížnosti prý druhé opoziční uskupení, hnutí SPD, nepřibere.

Po zhruba hodinovém jednání Schillerová s Havlíčkem novinářům před Hrzánským palácem řekli, že schůzka byla „konstruktivní a věcná“. „Troufám si tvrdit, že byla s panem prezidentem shoda na tom, že vláda skutečně zaspala, měla to řešit zavčasu a neměla dopustit, že to šlo do stavu legislativní nouze, a nemá se to řešit s retroaktivitou,“ řekl místopředseda ANO Karel Havlíček.

Prezidentovi prý řekli, že si jsou vědomi, v jak složité situaci se nachází, když jako první zákon k podpisu dostal takto spornou novelu. Seznámili ho se svými argumenty ekonomického, sociálního a ústavně-právního charakteru.

Nižší valorizace znamená do roku 2030 omezení výdajů o 250 miliard, uvedla rada

Ekonomika

„Řekli jsme mu, že i když se můžeme přít na různých úrovních o ekonomických parametrech, tak bychom měli respektovat ústavu a Ústavní soud by neměl řešit za politiky to, že nebyli schopni se dohodnout, a že by nastala situace, která by mohla hrozit blamáží České republiky tím, že by se to vrátilo a musely by se milionům důchodcům zpět vyplácet jednotky, možná desítky miliard korun,“ dodal Havlíček.

Jak by to řešilo ANO

Podle Aleny Schillerové se Pavel ptal na řadu věcí, zajímalo ho například, jak by situaci řešilo ANO. „Doptával se na různé názory. Bavili jsme se o ústavně-právním rozměru, názoru na retroaktivitu, která bude podle mého názoru asi tou nejklíčovější,“ přiblížila Schillerová s tím, že Pavlovi předložili také řadu dat a čísel.

Zástupci ANO Pavlovi řekli, že by se měla novela projednat standardně, nechat zvýšit důchody o původních 1770 korun a ihned poté zasednout k jednacímu stolu a upravit valorizační mechanismus od 1. ledna příštího roku. Vláda podle nich v tomto a příštích letech bude mít také vysoké výběry na daních, což by mělo situaci pomoci.

Prezident Petr Pavel hodlá své rozhodnutí, zda novelu vetuje, či podepíše, oznámit v odpoledních hodinách. Již minulý týden, v den své inaugurace, v rozhovoru pro ČT řekl, že si nemyslí, že by ústavní aspekty novely měl posuzovat on, ale Ústavní soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Petr Pavel

Pavel doposud podle zástupců ANO není rozhodnut. „Jsem toho názoru, že pan prezident to vnímá tak 50 na 50, co se týče Ústavního soudu. I teď mám pocit, že se to nezměnilo, vnímá to stejně a riziko si velmi dobře uvědomuje. Stejně tak jsem minule říkal, že on má ten pohled, že se s tím něco musí dělat, protože by to do budoucna mohl být ekonomický problém. Z jednání jsem nabyl dojdu, že si velmi uvědomuje, že to vláda neudělala dobře,“ dodal Havlíček.

Prezident novinářům před Hrzánským palácem jen krátce sdělil, že se během setkání se zástupci opozice dozvěděl nové informace a průběh schůzky hodnotil kladně.

V případě veta další obstrukce

Pokud by zákon vetoval, tak by Sněmovna již s největší pravděpodobností nestihla jeho veto přehlasovat, jelikož novela snižující červnové navýšení důchodů musí vyjít ve sbírce zákonů do 22. března. Schillerová v případě veta rovnou avizovala, že by opozice ve Sněmovně opět jednání obstruovala za použití veškerých prostředků.

V opačném případě vzrostou důchody při mimořádné červnové valorizaci v průměru o 760 korun namísto původních 1770 korun. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) snížení zdůvodňuje snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech.

Pavel k valorizaci důchodů: Jako občan mám pochybnosti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám