Hlavní obsah

Jste ministr likvidace drobného a středního podnikání, schytal to v Senátu Havlíček

Je šance, že se obchody otevřou v předvánočním období, řekl ve čtvrtek senátorům vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něj ale zatím nelze slíbit, zda to bude například 5. nebo 10. prosince. Od opozice slyšel, že je spíše ministrem likvidace malých podnikatelů.

Foto: ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Článek

Záležet to bude na účinnosti dosavadních protikoronavirových opatření a vývoji pandemie. Reagoval tak na senátorskou kritiku o účelovosti uzavření většiny maloobchodů, zatímco obchodní řetězce otevřeno mít mohou.

Dosavadní vývoj epidemie v Česku dává podle Havlíčka šanci, že se obchody otevřou ještě v předvánočních období. „Je šance, že se to zvládne s dostatečným předstihem,“ řekl vicepremiér. Podle něj by ale mohl zatím „jenom sebevrah“ slíbit, že se obchody otevřou 5. či 10. prosince. Bližší informace o podmínkách rozvolňování opatření by mohl podle Havlíčka představit v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vicepremiér odmítl tvrzení pirátského senátora Lukáše Wagenknechta, že vláda většinu maloobchodů uzavřela účelově. Podle Havlíčka potřebovala pouze omezit mobilitu lidí a zabránit tím šíření koronaviru. Wagenknecht namítal, že toto opatření není podepřeno důkazy, neboť většina lidí se podle zdravotnických dat nakazila na pracovištích.

Kontroverzní hospodský vyzrál na vládní opatření. Radnice je na něj krátká

Muži

„Vy koncentrujete lidi do hypermarketů a děláte to účelově, což jste tady přiznal,“ řekl Wagenknecht vicepremiérovi. „Vy nejste ministr průmyslu a obchodu, jste ministr likvidace drobného a středního podnikání,“ dodal. Podle senátora se uzavřením většiny obchodů lidé koncentrují v hypermarketech, zatímco malým obchodníkům hrozí krach, neboť podpora 500 korun na den pro uzavřené živnosti je almužna. Vládní opatření ve vztahu k živnostníkům nejsou opodstatněná a spravedlivá, dodal.

Předseda senátorů ODS Zdeněk Nytra se pozastavil nad tím, že státní úřady chtějí sebrat podnikatelům celou poskytnou podporu v rámci programu Antivirus jen proto, že se o den či dva opozdili s platbou odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Havlíček slíbil, že se pokusí zjednat nápravu.

Zákaz nedělního prodeje nahnal v sobotu do obchodů davy lidí

Ekonomika

Mnohé firmy se podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bojí si stěžovat na postup vlády a ministerstev, aby na ně někdo „nezaklekl“. Vládní opatření během letošních vln epidemie jsou podle předsedy senátního hospodářského výboru Vladislava Vilímce (ODS) improvizací, zatímco by měla být účinná a transparentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám