Hlavní obsah

Jihlavská radnice: Do sporu o kanály s odvahou!

– Jihlava
Právo, Jana Pechová

Vedení Jihlavy se pokouší najít odpověď na otázku, kdy skončí neprůhledná právní bitva mezi městem Jihlava a Svazem vodovodů a kanalizací (SVaK) Jihlavsko. Jak Právu řekl náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS), spor mohou vyřešit jen odvážní lidé, protože případná dohoda je napadnutelná v trestněprávní rovině a každý se jí bojí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Spor o kanály“ odstartovala Jihlava vystoupením ze SVaK. Chtěla si svůj majetek spravovat sama. Už osm let je kauza, řešící, co komu patří a jaké z toho vyplývají nároky, v rukou advokátních kanceláří. Spis má 60 tisíc stran odborného textu, laik nemá šanci pochopit, o co vlastně jde.

„Právníci už inkasovali kolem 13 milionů a na zablokovaném rozvoji Jihlava tratila stamiliony, protože nemohla investovat do svého majetku. Vztahy s okolními obcemi jsou na bodu mrazu,“ popsal stav náměstek Laštovička.

Právníci už inkasovali kolem 13 milionů a na zablokovaném rozvoji Jihlava tratila stamiliony, vztahy s obcemi jsou na bodu mrazu
Petr Laštovička

Zastánci dosavadního postupu kontrují, že Jihlava ve sporu vítězí. Konkrétní odpověď na to, čeho chce město docílit, ale nikdy veřejně nezazněla. Za SVaK mluví od počátku téměř výhradně právníci, starostové mají strach, že jakékoli jejich vyjádření protivník zneužije. Slovům o blížícím se vítězství Jihlavy se ale vesměs usmívají.

„Když jsme půl roku po nástupu na radnici konečně pochopili souvislosti, došlo nám, že celá ta věc došla tak daleko jen proto, že kdysi na počátku byla věc svěřena jednomu člověku. Později už si všichni jen říkali – takhle se to dělalo, tak to tak budeme dělat dál. Nikdo se neptal, jak dlouho spor potrvá, kolik to bude stát, jaké budou důsledky. Nikdo neřešil, že po volbách může přijít někdo jiný. Jediná možnost tedy byla okamžitě zasáhnout, anebo taky zavřít oči a doufat, že se to spočítá až těm, co přijdou po nás,“ upozornil Petr Laštovička, že dosavadní stav věci mohl vést jen ke vzniku klientelistických vazeb.

Na konci letošního června navrhli radní za zády Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL), který měl problematiku dlouhodobě v gesci, výměnu právní kanceláře, zastupující město ve sporu. Zdánlivě neférový postup byl odpovědí na chování trojice, disponující nejdůvěrnějšími informacemi – náměstka Kaliny, pověřeného právníka a vedoucího úředníka městské vodárenské společnosti. Kalina na protest rezignoval na funkci a vzápětí koalici opustil.

Co je výhodné?

Věc řešilo i mimořádné zastupitelstvo, svolané opozicí. Zastupitel Daniel Mayer (ANO) na něm mj. prohlásil, že vypořádání sporu nyní může být pro Jihlavu nevýhodné, a pohrozil trestním oznámením.

„Bude vítězstvím Jihlavy, pokud za těžko odhadnutelný počet let, po něž ještě bude z kapes občanů platit právní kancelář, ekonomicky zlikviduje obce v širokém okolí a jejich starosty, kteří dosud zdaleka nic tak složitého neřešili, dostane do vězení? Takhle společnost přece fungovat nemůže,“ míní Petr Laštovička.

Jak upozorňuje, cesta k dohodě se SVaK potřebuje za daných okolností politickou odvahu, protože řada lidí už neumí vidět svět jinak než přes peníze. „Snad se odvážní zastupitelé najdou a bude jich víc než jen těsná nadpoloviční většina,“ doufá.

Reklama

Výběr článků

Načítám