Hlavní obsah

Jeseníky i Beskydy pokryl sníh, práci nadělal hlavně hasičům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj

Do Jeseníků i Beskyd se vrátil sníh. Ve vrcholových partiích obou pohoří ho leží až 20 centimetrů. Na řadě míst, zejména na Frýdecko-Místecku, se pod přílivem mokrého sněhu lámou větve a stromy.

Sníh v neděli přidělal práci hasičům z Moravskoslezského kraje. Video: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

„Od nočních hodin řešíme několik událostí spojených s deštěm a ve vyšších polohách deštěm se sněhem. Celkem vyjely jednotky v Moravskoslezském kraji od rána k 33 udádlostem, převážně se jedná o spadlé stromy přes komunikaci, vše se obešlo bez zranění,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák s tím, že 25 výjezdů bylo na Frýdecko-Místecku, šest na Novojičínsku a po jednom na Karvinsku a Bruntálsku.

Podle dispečera Horské služby Beskydy Jana Petra leží souvislá vrstva sněhu už od podhůří Beskyd. „Je to od poprašku až po dvacet centimetrů ve vrcholových partiích,“ sdělil s tím, že stále sněží.

To v Jeseníkách momentálně sníh nepadá. Situace je tam ale obdobná jako v Beskydech. „Je to jak kde, nejvíce je na Pradědu, kde je kolem dvaceti centimetrů,“ zhodnotil situaci kolem nedělního poledne dispečer Horské služby Jeseníky Jakub Kubíček.

Sněhová kalamita zastavila vlaky v Karlovarském kraji

Domácí

Z informací meteorologů vyplývá, že na severu Moravy a ve Slezsku buď sněží, nebo padá déšť se sněhem. Sněhová pokrývka se ale udrží jen ve vyšších polohách.

„Na horách do rána spadlo nejvíce sedmnáct centimetrů, sníh se drží ve výškách nad pět set, šest set metrů,“ řekla Novinkám Marie Glofáková, meteoroložka z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči likvidují poškozené stromy a větve, které se lámou kvůli mokrému sněhu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči likvidují poškozené stromy a větve.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči likvidují poškozené stromy a větve.

Reklama

Výběr článků

Načítám