Hlavní obsah

Jehlička: podpora Klausovi není handl za zákon o církvích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) v neděli odmítl podezření, že by jeho strana podporovala Václava Klause na příštího prezidenta výměnou za prosazení zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Vítězslav Jandák (ČSSD) souběh obou záležitostí nepovažuje za náhodu. Oba představitelé hovořili v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL)

Článek

Ministr kultury podle vlastních slov zvažuje, že prosazení zákona o majetkovém vyrovnání spojí se svým setrváním ve funkci.

Na variantě kombinující finanční náhradu za majetek a faktické vydání majetku se shodli zástupci vládní komise a církví loni v prosinci. Církevním řádům stát vrátí třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit finanční náhrada 83 miliardy korun, která by se vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil asi 270 miliard korun.

Zákon dostane ve středu na stůl vláda.

Součástí připravovaného zákona by podle ministra neměla být katedrála sv. Víta, respektive spor o její vlastnictví a užívání jejího vnitřního vybavení. Spor státu s církví o vlastnictví katedrály se táhne 15 let. Loni v září Obvodní soud pro Prahu 1 přiřkl katedrálu státu. Záležitostí se má nyní zabývat pražský městský soud.

Kardinál Vlk si stěžoval na Hrad

Na liknavost ze strany politiků ve sporu o katedrálu si v pořadu České televize stěžoval i kardinál Miloslav Vlk. Konkrétně mu vadí nesplnění slova ze strany Kanceláře prezidenta republiky. Ta slíbila dohodu o užívání katedrály loni v dubnu, dohoda se ale dodnes neuskutečnila.

"Tehdy, když naléhali, aby byla katedrála rychle předána, tak řekli, že dohoda bude do pár týdnů. A ještě dnes není tato dohoda podepsána, už je to skoro rok," řekl Vlk. Církev budovu katedrály předala, ale problémy se týkají jejího vnitřního vybavení, které nepochybně patří církvi, tvrdí kardinál.

Vlk přitom už v říjnu uvedl, že dohoda může být uzavřena nejpozději do měsíce, protože "stanoviska se už přibližují".

Jandák: načasování volby a jednání o zákoně není náhoda

Stínový ministr kultury Vítězslav Jandák souběh přípravy zákona a prezidentské volby nepovažuje za náhodu a naznačil tak možnost obchodu ze strany lidovců. Připustil však, že se může stát, že Klaus dostane hlasy lidovců, ale občanští demokraté nakonec od dohody o majetkovém vyrovnání stejně odstoupí. Jehlička se toho však nebojí.

Vedení KDU-ČSL doporučilo před týdnem svým členům volit v únoru za prezidenta Václava Klause.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám