Hlavní obsah

Vedení KDU-ČSL doporučilo svým poslancům a senátorům volit Klause

Právo, dan, trj, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Celostátní výbor KDU-ČSL odhlasoval, že by lidovečtí poslanci a senátoři měli dát při prezidentské volbě hlas Václavu Klausovi. Z 22 přítomných členů výboru hlasovaly dvě třetiny pro Klause a jedna třetina pro jeho protikandidáta Jana Švejnara. Sám předseda lidovců Jiří Čunek byl pro Švejnara. Vedení lidovců se také vyslovilo pro veřejnou volbu hlavy státu.

Foto: Novinky

Článek

"Celostátní výbor KDU-ČSL při respektování svobodné vůle volitelů doporučuje svým poslancům a senátorům podpořit v první volbě prezidenta ČR kandidáta Václava Klause," stojí ve zprávě lidovců.

Hlasování se zúčastnili také někteří ze zákonodárců, kteří budou v únoru o prezidentovi hlasovat. Pokud by všichni lidovečtí poslanci a senátoři uposlechli výzvu svého vedení, Klausovi by to ke zvolení mělo stačit. ODS má v parlamentu dohromady 122 zástupců a k prosazení jejího favorita jí ve třetím kole chybí 19 hlasů. Poslanecký klub KDU-ČSL má 13 členů, senátorský 11 - celkem má tedy KDU-ČSL 24 zákonodárců.

Prodali to za Čunka, zní z opozice

„Tak to prodali za Čunka,“ komentoval rozhodnutí lidovců šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Není to zas takové překvapení. Není to výzva k závaznému hlasování, ale doporučení. Je to usnesení do značné míry deklarativní. Rozhodující je, jak se bude chovat při volbě jejich poslanecký a senátorský klub,“ řekl k lidoveckému usnesení v Impulsech Václava Moravce předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle něj je otázka, zda se budou lidovečtí poslanci a zákonodárci řídit rozhodnutím politického orgánu nebo veřejným míněním. Připomněl při této příležitosti průzkum veřejného mínění agentury STEM pro ČSSD, ve kterém zvítězil u lidoveckých příznivců Švejnar.

Paroubek dále sdělil, že se kloní spíše k veřejné volbě hlavy státu, stejně jako místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

Předseda zelených Martin Bursík má za to, že přístup lidovců ke Švejnarovi, kterého podporuje, je diferencovaný. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 uvedl, že podle něho by mohl Švejnar mezi lidovci získat 50 až 70 procent hlasů.

"Myslím, že není žádný důvod proto, abychom mluvili lidovcům do rozhodnutí, koho budou volit,“ řekla Novinkám poslankyně a členka Republikové rady Strany zelených Věra Jakubková. „S veřejnou volbou nemám problém,“ dodala.

Rozhodnutí lidovců potěšilo ODS

Místopředseda ODS Petr Nečas naopak rozhodnutí lidovců přivítal. „Lidovci se projevili jako konzervativní strana, která si je vědoma určité koaliční sounáležitosti," řekl Novinkám Nečas.

Také pro předsedu poslaneckého klubu ODS a jednoho z členů vyjednávacího týmu ODS Petr Tluchoř je doporučení lidoveckého vedení dobrou zprávou. "Vítám rozhodnutí celostátního výboru. Považuji to za rozhodnutí správné, protože Václav Klaus je dobrý prezident, a věřím, že bude dál dobrý prezident," řekl Tluchoř ČTK. Současně ale dodal, že stále odmítá veřejnou volbu. Hlavu státu by podle něj měl parlament volit stejně jako v minulosti tajně.

"Bohužel, zdá se, že KDU-ČSL jako strana již zcela ztratila schopnost samostatné politiky a tím i smysl existence. Dalším logickým krokem by mohlo být například sloučení s ODS," svěřil se Právu s opačným postojem místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Co na to říkají lidovečtí volitelé?
"Celostátní výbor rozhodl, ale rozhodující slovo budou mít volitelé," řekl ČTK poslanec Ludvík Hovorka s tím, že se spíše přiklání ke Švejnarovi. Doporučení stranického vedení podle něj není "nijak fatální nebo zásadní".
"Návrh jsem podpořil a budu ho respektovat. Nevěřil jsem, že se dohodneme alespoň na něčem," uvedl poslanec Libor Ambrozek.
„Nejsem zvyklý měnit názory,“ řekl Právu místopředseda senátorského klubu KDU-ČSL Josef Vaculík. Ten se podepsal pod nominaci Švejnara a dodal, že k tomu došlo mnohem dříve, než lidovci přijali doporučení k volbě Klause.

Rozdělení lidovci

Někteří lidovci už dříve řekli, že dají hlas Klausovu soupeřovi ekonomu Janu Švejnarovi, jiní se netají tím, že podpoří současného prezidenta.

Klaus potřebuje ke znovuzvolení hlasy alespoň některých lidovců. To vedlo ke spekulacím, že by Klaus mohl s KDU-ČSL uzavřít výměnný obchod, v rámci kterého by Klaus zaručil návrat Čunka do vlády a dostal by za to hlasy potřebné ke znovuzvolení. Upozornila na to například Strana zelených, lidovci to ale odmítli. Stejně tak odmítají slova premiéra Mirka Topolánka (ODS), podle kterého je tlak KDU-ČSL na návrat Čunka do vlády tak silný, že by mu mohl nakonec podlehnout, aby zachránil koalici.

Lidovci pro veřejnou volbu prezidenta

"Celostátní výbor KDU-ČSL žádá své poslance a senátory, aby jako první krok na cestě k přímé volbě prezidenta prosazovali veřejnou volbu prezidenta republiky a tím zabránili podezřením o obchodování s hlasy," usneslo se dále vedení lidovců.

Jsem z toho trošku rozpačitý. Je zvykový úzus volit prezidenta tajně,“ řekl Novinkám Nečas. Upozornil na možnou komplikovanou situaci, kdy by Sněmovna rozhodla pro veřejnou volbu a Senát pro tajnou. „Považuji za krajně nepravděpodobné, že se Senát rozhodne pro veřejnou volbu“, sdělil k tomu.

Veřejnou volbu prosazuje hlavně ČSSD. Místopředseda poslanců sociální demokracie David Rath v pátek uvedl, že klubu předloží návrh na veřejnou volbu prezidenta republiky. "Při nepřímé volbě prezidenta mají voliči plné právo vědět, jak hlasoval jejich zvolený zástupce, poslanec nebo senátor. Jedině tak mohou posoudit, zda své sliby a prohlášení dodržel a zda se zachoval čestně a transparentně," řekl Rath s tím, že tajná volba naopak vyvolá u veřejnosti spekulace o úplatcích a korupci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám