Hlavní obsah

Přestřelka ve Sněmovně: Jeďte si do Ruska, nazdar, vmetl Foldynovi lidovecký poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Roztržku v Poslanecké sněmovně vyvolal ve čtvrtek proslov poslance SPD Jaroslava Foldyny, který kritizoval vládu ve světle konfliktu na Ruskem napadené Ukrajině. Podle něj vláda „zbídačila polovinu národa“. „Běžte s tím Putinem…, veřejnost je naštvaná na vás, ne na něj,“ řekl. Nadzdvihl tím lidoveckého poslance Toma Philippa, který mu mimo jiné připomněl jeho kontakty s ruskými nacionalistickými motorkáři a vzkázal mu, ať s nimi jede do Ruska.

Foldyna projevem ve Sněmovně nadzdvihl lidovce PhilippaVideo: psp.cz

 
Článek

Sněmovna ve čtvrtek řeší energetický tarif, který má pomoci lidem s narůstajícími cenami energií.

„Nechci vás urazit. Vy jste vlastně tu hospodářskou válku vyhlásili jako první emisními poplatky a green dealem,“ obořil se do zástupců vlády zadýchaný Foldyna.

V proslovu pokračoval tím, že když Rusko napadlo Ukrajinu, šla (vláda) hrdinně do války. „Vzali jste si prak a šli jste na tank. A jak to dopadlo? Rozstříleli jste vlastní obyvatele. Podívejte se na ten výsledek. Vždyť vy nemáte nic, nikam jste se neposunuli, kromě toho, že jste zbídačili polovinu národa,“ dodal.

Babiš se pustil do poslance STAN Bernarda. Bureši, jste zloděj, práskač a lhář, opáčil

Domácí

„Stali jsme se absolutní kolonií. Je to vaše válka. Ale ne proti Putinovi, ale proti vašim občanům. Běžte s tím Putinem…, veřejnost je naštvaná na vás, ne na něj,“ rozčiloval se u řečnického pultíku.

„Hrůzy a štvácké řeči“

Jeho vystoupení na plénu nezůstalo dlouho bez odpovědi, u pultíku se vzápětí objevil lidovecký poslanec Tom Philipp.

„Ty hrůzy a štvácké řeči, co vypouští poslanec Foldyna? Kde bychom dneska byli, kdyby tu nebyla odvážná vláda? Za humny bychom měli Rusáka, který už by si brousil zuby na to, jak se vrhne k nám,“ obořil se na něj.

Žádné rozestupy, více než stovka lidí. Policie musí řešit akci Nočních vlků na Olšanech

Krimi

„Vzpamatujte se, sedněte si na motorku a jeďte si s Nočními vlky do Ruska. Nazdar,“ dodal.

Noční vlci jsou kontroverzní ruský motorkářský klub, který je známý pro svůj nacionalismus a vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Foldyna se v minulosti účastnil jejich akcí v Česku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD) na snímku z roku 2019 s Nočními vlky, kteří dorazili do Prahy.

Foldyna: Vy chodíte na landsmanšaft

„S Nočními vlky jsem jezdil na hroby jejich dědů a pradědů, kteří osvobozovali tuto zemi,“ reagoval Foldyna ve svém dalším vystoupení.

„Vy jako lidová strana se slézáte s landsmanšaftem, tedy s lidmi, jejichž předkové mají na svědomí tisíce našich předků. Vy jste podělaný z toho, že sem přijedou Rusové na hroby svých předků. Jste hroznej,“ opáčil.

„Vy jste mě viděl na nějakém takovém sjezdu? Takhle se mnou víckrát nemluvte,“ vyzval ho následně Philipp.

Exministr Herman převzal nejvyšší vyznamenání sudetských Němců

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám