Hlavní obsah

Žádné rozestupy, více než stovka lidí. Policie musí řešit akci Nočních vlků na Olšanech

Policie se dodatečně začala zabývat pátečním shromážděním Nočních vlků na Olšanských hřbitovech v Praze. Na páteční akci v rámci výročí osvobození Československa kvůli koronavirovým opatřením nedorazili samotní ruští motorkáři, zastoupila je ale přibližně stovka českých motorkářů a fanoušků ruského gangu, kteří však podle svědků nedodržovali vládní nařízení.

Příznivci Nočních vlků na Olšanských hřbitovechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Mezi účastníky akce byl například poslanec Jaroslav Foldyna (za SPD). Oficiální pietu u příležitosti konce války na pražském Vítkově přitom letos provázela velká omezení, pietní pokládání věnců se muselo obejít bez účasti pamětníků a diváků a politici přijížděli a odjížděli na Vítkov jednotlivě.

Na Olšanech se desítky lidí sešly již před pátečním polednem před branou hřbitova v ulici U Nákladového nádraží. Několik desítek motorkářů přijelo s českými, slovenskými a ruskými vlajkami. Objevil se i symbol srpu a kladiva. Následně se účastníci akce společně vydali na hřbitov.

Tam se shromáždila více než stovka lidí, kteří nedodržovali rozestupy, ani nařízení vlády o shromažďování maximálně deseti osob. Na tento fakt upozornil na Twitteru například poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Roušky ano, rozestupy ne.

Policie ČR mu prostřednictvím stejné sociální sítě odpověděla, že dohlížela jen na příjezd a odjezd účastníků akce. Policie dále tvrdila, že přímo na hřbitově pietní akci přítomna nebyla.

Na hřbitově byli policisté, i když policie tvrdila, že ne

Jak ale zjistil reportér Novinek na místě, přímo na hřbitově byli nejméně dva uniformovaní policisté a několik kriminalistů v civilu. Další uniformovaní policisté stáli před branou hřbitova.

Situací se podle serveru iDnes.cz bude zabývat také hygiena. „Byli jsme panem ministrem zdravotnictví o dané záležitosti informováni,” uvedl pro server mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boubík.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na fotografii jsou vidět desítky lidí, kteří nedodržují nařízené rozestupy.

Na základě fotografií zveřejněných v médiích se již situací zabývá také pražská policie. Osobám, které porušují vládní nařízení v době nouzového stavu, hrozí pokuta až deset tisíc korun.

Před branou hřbitova se sešli také čtyři odpůrci Nočních vlků. Ti si ke hřbitovu přinesli například vlajky NATO. S účastníky piety si vyměnili řadu názorů, k fyzickým potyčkám nedošlo.

Slovní střety, pískot a potlesk: Noční vlci přijeli do Prahy

Krimi

Noční vlci jsou ruský motorkářský gang. Jeho šéf Alexandr Zaldostanov patří mezi podporovatele ruského prezidenta Vladimira Putina.

Opoziční ruský politik a aktivista Alexej Navalnyj v květnu 2015 zveřejnil zprávu, podle níž skupina dostává dotace na nacionalistická shromáždění. Za rok 2014 mělo jít o 56 milionů rublů (podle tehdejšího kurzu zhruba 27 milionů korun, podle současného 19 milionů).

Reklama

Výběr článků

Načítám