Hlavní obsah

Jednání o sváru Benešové s Němcem skončilo fiaskem

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fiaskem skončilo v úterý mimořádné jednání sněmovního ústavně -právního výboru, který se měl zabývat konfliktem mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU) a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Po třičtvrtěhodinové debatě o tom, jaký smysl jednání svolané šéfkou výboru Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL) má, se totiž o hlas nepodařilo schválit program.

Článek

Z 19 členů výboru pro něj hlasovalo jen devět soc. dem. a lidovců, proti se postavili ODS, KSČM a unionista Petr Kott. "Nechceme soudit personální problémy uvnitř vlády. Podle nás jde o boj uvnitř vládní koalice," shrnul postoj ODS Marek Benda.

Benešová svůj konflikt s Němcem nevnímá jako osobní spor, ale jako boj o osud české justice. "Jde o to, jestli bude justice opět směřovat do nějakých direktiv, nebo bude nezávislá," řekla novinářům.

Spor se vyhrotil zejména kvůli rozdílnému postoji v kauzách exministra informatiky Vladimíra Mlynáře a katarského prince Hámida bin Abdal Sáního.

Kdo řídí resort

Benešová zopakovala názor, že ministerstvo neřídí ve skutečnosti Němec, ale ředitel jeho kabinetu Pavel Škvára a mluvčí Petr Dimun. Ten nabídl rezignaci. Ministr o ní rozhodne za týden, po Dimunově dovolené.

S Němcem i Benešovou by se měl ve středu sejít premiér Jiří Paroubek. "Předpokládám, že oba pochopí, že když se do věci vkládá premiér, že je to důležité a že je nezbytné, aby ten spor skončil," řekl Paroubek novinářům.

K finančnímu postihu Benešové za předchozí "nevhodná a hodně nešťastná vyjádření" se přiklání šéf poslanců soc. dem. Michal Kraus. "Taková slova mají padat jen na zasedání vlády, přesto to není důvod k odvolání," řekl v úterý Kraus v BBC. Benešová není Němcovou přímou podřízenou, nicméně soustava státního zastupitelství patří k moci výkonné, jejíž část spravuje ministr spravedlnosti.

Podle Krause zaznělo v klubu ČSSD za přítomnosti premiéra Jiřího Paroubka "poměrně jednoznačné stanovisko, že je naprosto nezbytné, aby Benešová ve funkci zůstala vzhledem ke své odborné kvalifikaci".

Poslanci proto doporučili ministrům soc. dem. neakceptovat případný návrh na odvolání žalobkyně. Kraus přišel v rozhlase s nápadem, aby Benešovou vláda postihla finančně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám