Hlavní obsah

Parkanová varuje před unáhleným odvoláním Benešové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedkyně ústavněprávního výboru sněmovny Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) svolá příští týden mimořádné jednání, na které předvolá ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a pozve nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Vztahy mezi Němcem a Benešovou jsou vyhrocené kvůli názorům na působení žalobců v některých sledovaných kauzách.

Článek

Parkanová varuje před ukvapeným odvoláním Benešové. Nevyloučila možnost, že by to ovlivnilo její rozhodování při hlasování o důvěře vládě. "Chci osvětlit některé znepokojivé události v rezortu spravedlnosti, justice a státního zastupitelství," řekla v sobotu Parkanová.

Varovala také před ukvapeným rozhodováním vlády o případném návrhu ministerstva spravedlnosti Benešovou odvolat. Vláda by podle ní měla bedlivě zvažovat, zda vyjde takovému návrhu vstříc bez řádného projednání. "Pokud by byla rychle vstřícná, nerada bych, aby mi takový postup vlády bránil v tom vyslovit jí důvěru," uvedla poslankyně.

Nejvyšší státní zástupkyně a ministr spravedlnosti se přou kvůli tomu, do jaké míry může ministerstvo zasahovat do práce státních zastupitelství. Spor se vyhrotil zejména kvůli rozdílnému postoji v kauzách exministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU) a katarského prince Hámida bin Abdal Sáního.

Benešová ministerstvu vytýká, že poškodilo Mlynáře, když zveřejnilo informace o jeho připravovaném stíhání v kauze Testcom servis. V případě, že některému z členů vlády hrozí stíhání, je nejvyšší státní zástupkyně povinna to sdělit předem ministrovi spravedlnosti. Protože však Němce nesehnala, předala informaci mluvčímu Petru Dimunovi. Vzápětí informace pronikla do médií.

Kauza katarský princ

Navíc se nejvyšší státní zástupkyně domnívá, že Němcův úřad chce ovlivnit vyšetřování svého postupu při návrhu vydat katarského prince do vlasti. Princ je stíhán za pohlavní zneužívání. O ovlivňování podle Benešové hovoří i úřední záznam. Němec s jejím vyjádřením nesouhlasí.

Podle Parkanové je třeba Němce i Benešovou vyslechnout na parlamentní půdě. Také vláda by měla situaci důkladně prozkoumat. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v pátek novinářům řekl, že se ministr Němec příští týden s nejvyšší státní zástupkyní sejde, aby všechny sporné kauzy osobně konzultovali.

Parkanová zdůraznila, že jí vůbec nejde o Benešovou osobně. Pokud by se v justici a ve státním zastupitelství projevily snahy o politické ovlivňování, mohlo by to podle ní poškodit pověst všech předchozích ministrů spravedlnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám